Conflict în Ucraina: Patru militari ucraineni şi un civil au fost ucişi

Patru militari ucraineni şi un civil au fost ucişi în ultimele 24 de ore în estul separatist prorus al Ucrainei, unde atacurile au crescut în intensitate în pofida eforturilor diplomatice franco-germane pentru detensionarea situaţiei, relatează AFP.
Economica.net - mar, 25 aug. 2015, 11:25
Conflict în Ucraina: Patru militari ucraineni şi un civil au fost ucişi

‘Situaţia s-a deteriorat şi atacurile rebelilor s-au intensificat, mai ales în apropiere de Doneţk’, bastion al separatiştilor proruşi, a anunţat Oleksandr Motuzianiuk, purtător de cuvânt al armatei ucrainene în cursul unei conferinţe de presă.

Doi militari ucraineni au fost ucişi în apropiere de Doneţk şi alţi doi lângă Mariupol, port strategic şi ultimul mare oraş din zona de conflict controlat de guvernul ucrainean, a precizat el. Alţi 12 soldaţi au fost răniţi, potrivit acestuia.

În acelaşi timp, un civil şi-a pierdut viaţa şi încă 12 au fost răniţi în teritoriile controlate de rebeli, a indicat pentru AFP un responsabil al separatiştilor, Eduard Basurin, denunţând bombardamentele armatei ucrainene asupra localităţii Gorlivka, situată la aproximativ 30 km nord-est de Doneţk, şi asupra unor cartiere situate din partea de vest a Doneţkului.

Anunţul recrudescenţei violenţelor intervine la o zi după un summit la Berlin între preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez, Francois Hollande. Liderii europeni au pledat pentru respectarea armistiţiului instalat la 15 februarie şi de atunci încălcat aproape zilnic în mai multe puncte ale liniei frontului.

Cei trei lideri s-au întâlnit în absenţa omologului lor rus, Vladimir Putin, cu care au negociat acordurile de la Minsk-2 în luna februarie.

Poroşenko a declarat că ţara sa a respectat în totalitate acordurile, adăugând că ‘Rusia şi rebelii reprezintă singura ameninţare pentru reinstalarea păcii’.

Kievul şi Occidentul acuză Moscova de înarmarea rebelilor din estul Ucrainei şi de faptul că a desfăşurat trupe regulate în zonă, dar Rusia neagă categoric aceste acuzaţii.

Peste 6.800 de persoane, în principal civili, au fost ucise în conflictul din estul Ucrainei, de la începutul său la mijlocul lunii aprilie 2014 şi până în prezent.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii au respins mandatul de a forma un guvern
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii ...
Partidul populist bulgar 'Există un astfel de popor' (ITN) a refuzat joi mandatul de a încerca să formeze un nou guvern, ceea ce deschide calea pentru preşedintele Rumen Radev de a convoca......
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, ...
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...