Conflictele armate între state redevin principalul pericol în lume – raport WEF

Conflictele interstatale, motivate în special de controlul asupra resurselor economice sau de acţiunile teroriste, vor redeveni în deceniul următor principalul risc în lume, se arată în raportul anual al Forumului Economic Mondial (WEF), publicat joi la Londra şi rezumat de agenţia EFE.
Economica.net - joi, 15 ian. 2015, 16:16
Conflictele armate între state redevin principalul pericol în lume - raport WEF

În raportul intitulat ‘Riscuri Globale 2015’, elaborat pe baza analizelor efectuate de circa 900 de experţi în domeniile economic, politic şi social, acest risc ‘este mai probabil’ decât fenomenele meteo extreme provocate de schimbările climatice sau disoluţia autorităţilor statale.

Printre alte riscuri semnificative enunţate în document se numără instabilitatea socială generată de şomajul ridicat ori de precaritatea locurilor de muncă, diminuarea disponibilităţii resurselor de apă, posibile epidemii de boli infecţioase şi proliferarea armelor de distrugere în masă.

‘La 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, lumea se confruntă din nou cu riscul unor mari conflicte între state’, a indicat la o conferinţă de presă directoarea pentru riscuri şi competitivitate a Forumului, Margareta Drzeniek. Ea a atras atenţia că la ora actuală conflictele între state se desfăşoară şi prin atacuri cibernetice, acţiuni de control a resurselor, sancţiuni sau alte instrumente de natură economică.

Raportul mai sesizează creşterea numărului ţărilor care sunt dezamăgite de globalizare şi în interiorul cărora există o tendinţă de propagare a ideilor naţionaliste în detrimentul cooperării, aceasta fiind o cauză importantă a unor noi posibile conflicte interstatale.

Astfel, experţii evidenţiază accentuarea naţionalismului în Rusia (după cum arată şi criza din Ucraina), în India, dar şi în Europa, unde criza economică şi nemulţumirea faţă de partidele tradiţionale au favorizat extrema dreaptă şi formaţiunile eurosceptice.

Dificultăţile economice alimentează sentimentele naţionaliste şi apariţia conflictelor, care la rândul lor ameninţă structurile statale şi favorizează terorismul, situaţie observată în Siria şi Irak, ţări aflate parţial sub controlul grupării jihadiste Statul Islamic, se explică în text.

Autorii raportului subliniază că şi noile tehnologii reprezintă un risc, dând exemplul ‘terorismului biologic’ sau al erorilor umane comise în laboratoarele de cercetare şi care pot avea consecinţe catastrofale, unul dintre experţi vorbind despre pericolul unui ‘echivalent biologic al crizei financiare’. Un alt exemplu prezentat est cel al inteligenţei artificiale, estimându-se că în următoarele două decenii aproape jumătate din locurile de muncă din SUA ar putea fi substituite de maşini sau roboţi, cu toate consecinţele sociale ce decurg dintr-o asemenea evoluţie.

Drept urmare, este important ca statele să-şi intensifice cooperarea pentru a face faţă acestor ameninţări, a conchis Margareta Drzeniek la prezentarea raportului ce va fi dezbătut de liderii mondiali la Forumul de la Davos.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...