Conflictul din Irak provoacă creşterea preţului petrolului

Cotaţia barilului de petrol a continuat să crească vineri pe pieţele din Asia, influenţată de escaladarea violenţelor din Irak şi de avansul combatanţilor jihadişti înspre capitala Bagdad, evoluţii care provoacă îngrijorări cu privire la posibilitatea unor întreruperi în livrările acestui mare producător mondial de ţiţei, transmite AFP.
Economica.net - vin, 13 iun. 2014, 07:03
Conflictul din Irak provoacă creşterea preţului petrolului

Barilul de ţiţei ‘light sweet crude’ (WTI) cu livrare în luna iulie a crescut cu 73 de cenţi până la 107,26 dolari, în timp ce barilul de ţiţei Brent cu livrare în luna iulie a crescut cu 57 de cenţi până la 113,59 dolari, în ambele cazuri fiind vorba de cele mai ridicate valori din ultimele nouă luni.

Gruparea armată Statul Islamic din Irak şi Levant a preluat controlul asupra a două oraşe din Irak, ceea ce a determinat SUA să anunţe că ia în considerare ‘toate opţiunile’ pentru a ajuta Irakul, al doilea mare producător de petrol din cadrul Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC).

‘Orice perturbare a ofertei celui de al doilea mare producător din OPEC riscă să afecteze relansarea economiei mondiale preconizată pentru acest an’, avertizează Desmond Chua, analist la CMC Markets.

De asemenea, evoluţiile din Irak au afectat şi pieţele bursiere globale, indicii bursieri americani încheind şedinţa de joi în scăderea la fel ca şi principalii indici bursieri asiatici care au deschis şedinţa de vineri cu deprecieri.

Desprinsă din Al-Qaida, gruparea Statul Islamic din Irak şi Levant, care a preluat în această săptămână controlul asupra celui de-al doilea oraş din Irak, Mosul, a susţinut pe Twitter că a capturat 4.500 de membri ai trupelor guvernamentale în provincia Salah al-Din unde se află Tikrit.

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, a afirmat joi că echipa sa studiază ‘toate opţiunile’ în faţa recrudescenţei violenţelor înregistrată în Irak. ‘Lucrăm fără pauză pentru a identifica modul în care am putea furniza cel mai eficient ajutor. Nu exclud nicio opţiune’, a spus Obama.

Orientul Mijlociu este una din regiunile cu cea mai mare producţie petrolieră din lume şi există îngrijorări că dacă conflictul din Irak escaladează, ar putea apărea întreruperi în aprovizionarea cu petrol la nivel mondial. Potrivit OPEC, Irakul produce în prezent 3,33 milioane de barili pe zi, fiind devansat doar de Arabia Saudită.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...