Conflictul din Ucraina: Acord între Kiev şi rebeli asupra încetării focului şi a unei zone-tampon – sinteză

Kievul şi rebelii separatişti au semnat o foaie de parcurs vizând impunerea păcii în Ucraina, care prevede în special instituirea unui regim de încetare a focului începând de duminică, 15 februarie, şi crearea unei zone-tampon lărgite, au anunţat joi liderii rus, ucrainean, francez şi german, la finalul unor negocieri maraton de aproape 15 ore la Minsk, relatează AFP.
Economica.net - joi, 12 feb. 2015, 12:03
Conflictul din Ucraina: Acord între Kiev şi rebeli asupra încetării focului şi a unei zone-tampon - sinteză

Grupul de contact, constituit din reprezentanţi ucraineni, ruşi şi ai OSCE au negociat la Minsk cu rebelii separatişti, în paralel, cu discuţiile între Francois Hollande, Angela Merkel, Vladimir Putin şi Petro Poroşenko, scrie Agerpres.

‘Grupul de contact a semnat un document pe care noi l-am pregătit într-o mare tensiune’, a afirmat Petro Poroşenko, o informaţie confirmată de preşedintele rus Vladimir Putin, care a invocat ‘un acord privind esenţialul’ la care s-a ajuns la convorbirile prelungite între şefii de stat rus, ucrainean şi francez şi cancelarul german.

‘Toate problemele au fost abordate în acest text ce a fost semnat de Grupul de contact şi separatişti’, a declarat preşedintele francez Francois Hollande, într-o declaraţie comună cu Angela Merkel.

Primul punct al acordului, al cărui text a fost dat publicităţii de către Kremlin, vizează încetarea focului care urmează să intre în vigoare începând cu 15 februarie la miezul nopţii (14 februarie, 21:00 GMT), a indicat Putin, într-o conferinţă de presă, înainte de a-şi pune haina şi a părăsi sala de negocieri din Palatul Independenţei din Minsk, ceea ce a sugerat sfârşitul negocierilor.

Al doilea punct al documentului semnat impune retragerea părţilor beligerante şi a armamentului greu, pentru a permite crearea unei zone-tampon cu o lăţime între 50 şi 70 de kilometri, faţă de 30 km, aşa cum prevedeau acordurile de pace de la Minsk din 19 septembrie.

Taberele beligerante trebuie să părăsească această zonă-tampon demilitarizată şi să-şi retragă armamentul greu în termen de 14 zile, a explicat preşedintele Poroşenko.

Ucrainenii trebuie să se retragă de la actuala linie a frontului, în timp ce rebelii urmează să se retragă în spatele liniei din septembrie. Aceasta din urmă a evoluat în funcţie de victoriile militare ale rebelilor din ultimele luni, ceea ce explică o mai mare lăţime a zonei-tampon.

Acest acord reprezintă o ‘speranţă serioasă chiar dacă totul nu a fost dus până la capăt’, a spus Francois Hollande, care a invocat o ‘rezolvare politică globală’.

Te-ar mai putea interesa și
Drulă l-a concediat pe președintele Consiliului de Administrație a Portului Constanța, Elena Petrașcu
Drulă l-a concediat pe președintele Consiliului de Administrație a Portului Constanța, Elena Petrașcu
Patru membri ai Consiliului de Administrație al Portului Constanța, printre care și președintele CA, au fost înlocuiți joi din funcții de reprezentanții Ministerului Transporturilor, care......
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind rețeaua 5G. Echipamente și softul, doar de la producători avizați de CSAT
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind rețeaua 5G. Echipamente și softul, doar de la producători avizați de CSAT
Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, un proiect de lege privind infrastructura informatică şi de comunicaţii de interes ...
Cererea de oțel la nivel global va crește cu 5,8% în 2021
Cererea de oțel la nivel global va crește cu 5,8% în 2021
Cererea mondială de oţel va creşte cu 5,8% în acest an, pe măsură ce economiile îşi vor reveni din pandemia de COVID-19, ...
Turcan: Ministerele trebuie să trimită în 30 de zile propunerile privind salarizarea în sistemul public
Turcan: Ministerele trebuie să trimită în 30 de zile propunerile privind salarizarea în sistemul public
Memorandumul care stabileşte principiile care vor sta la baza reanalizării şi elaborării cadrului legal privind salarizarea ...