Update2: Marcel Ciolacu a fost ales președintele Partidului Social Democrat. Congresul extraordinar al PSD a fost organizat online

Update 2: Marcel Ciolacu a fost ales preşedinte al Partidului Social Democrat în urma votului exprimat de către cei 1.460 de delegaţi din cele 39 de centre regionale organizate, sâmbătă, în cadrul congresului extraordinar al partidului.
Economica.net - sâm, 22 aug. 2020, 06:53
Update2: Marcel Ciolacu a fost ales președintele Partidului Social Democrat. Congresul extraordinar al PSD a fost organizat online

În urma votului secret, cu buletine, Marcel Ciolacu a fost desemnat preşedinte al PSD cu 1.310 voturi pentru moţiunea susţinută de acesta, iar Eugen Teodorovici a primit 91 de voturi.

Totodată, au fost înregistrate 49 de voturi nule.

Update: Candidaturile liderului interimar al PSD, Marcel Ciolacu, şi a senatorului Eugen Teodorovici pentru şefia partidului au fost aprobate, sâmbătă, de comisia de specialitate a formaţiunii social-democrate, a anunţat senatorul Robert Cazanciuc.

„Comisia de propuneri a constatat: au fost depuse două dosare de candidatură cu respectarea termenului prevăzut de regulamentul privind depunerea candidaturilor, în vederea alegerii conducerii naţionale a partidului şi adoptării programului politic al PSD. Candidatura nr. 1 – respectiv Moţiunea „Reconstrucţia PSD” – candidat la funcţia de preşedinte al PSD, domnul Marcel Ciolacu. Candidatura nr. 2 – domnul Eugen Orlando Teodorovici. (…) Delegaţii îşi vor exprima opţiunea de vot în cabine, prin vot secret”, a precizat Cazanciuc.

Delegaţii bifează pe buletinele de vot una dintre cele două candidaturi şi se consideră validă opţiunea marcată „sub orice formă” în chenarul destinat opţiunii de vot – bifă, încercuire, subliniere”, a adăugat senatorul.

Buletinele nefolosite se consideră nule, a spus el.

„La constatarea finalizării procedurii de votare, comisia de numărare desigilează urnele şi trece la numărătoarea voturilor. Rezultatul votului se introduce deîndată în aplicaţia informatică după consemnarea în procesul verbal încheiat în cadrul fiecărui centru de votare din ţară. Pentru validarea alegerilor este nevoie să-şi exprime votul majoritatea delegaţilor prezenţi la congresul extraordinar al PSD”, a mai precizat Cazanciuc.

Cei peste 1.500 de delegaţi care participă la congresul extraordinar al PSD, organizat în format online, cu 39 de centre teritoriale, au început votul pentru viitoarea echipă de conducere a formaţiunii.

Știrea inițială

Congresul extraordinar al PSD de sâmbătă este organizat online, cu 39 de centre de vot teritoriale, la care vor participa peste 1.500 de delegaţi, în cursa pentru şefia partidului fiind înscrişi Marcel Ciolacu, actualul lider interimar, şi fostul ministru Eugen Teodorovici.

Votul va fi secret, cu buletine, procesele verbale urmând a fi transmise la centru. Centrele teritoriale vor fi dotate cu aparatură audio-video pentru transmiterea live a congresului, iar toţi participanţii vor avea acces pe ecrane la imaginile din celelalte centre.

La conducerea PSD candidează actualul lider interimar al partidului, Marcel Ciolacu, şi senatorul Eugen Teodorovici – singurul parlamentar social-democrat care n-a semnat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului.

Teodorovici a acuzat că există un document al conducerii partidului „în care apare foarte clar” ca, dintre cele două candidaturi pentru şefia partidului, să fie acceptată doar una – cea a liderului interimar al formaţiunii, documentul fiind adoptat.

„Nu ştiu dacă aţi văzut un document transmis către congres, un desfăşurător, în care apărea foarte clar că, din cele două, să accepte o singură candidatură – cea a domnului Ciolacu – şi asta a rezultat ca urmare a deciziilor din CEx-ul de astăzi, din 19. Este o regie foarte clară. Cred că şi Ceauşescu, când şi-a simţit sfârşitul, a făcut la fel, din păcate pentru PSD”, a declarat Teodorovici, miercuri, la sediul PSD.

Întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, dacă senatorul Eugen Teodorovici va fi sancţionat de conducerea PSD pentru faptul că n-a semnat moţiunea de cenzură, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a arătat că acesta va fi evaluat de colegi la congres.

„Cred că cei care n-au semnat sau nu vor vota moţiunea de cenzură vor fi sancţionaţi de colegii de partid. Domnul Teodorovici se va prezenta în faţa congresului. Probabil, colegii de partid vor încerca să evalueze această lipsă a semnăturii dânsului de pe lista iniţiatorilor moţiunii împotriva Guvernului Orban”, a precizat deputatul PSD.

Tot sâmbătă, delegaţii PSD vor supune la vot dacă preşedintele Consiliului Naţional al PSD ar putea fi ales direct de congres.
Vasile Dîncu a devenit, la sfârşitul lunii iulie, preşedinte interimar al Consiliului Naţional al PSD.

Vineri, Tribunalul Bucureşti a respins ca inadmisibilă cererea lui Eugen Teodorovici de a amâna lucrările congresului extraordinar al PSD, acesta precizând că „acţiunea civilă merge mai departe”.

Într-un alt proces deschis de Teodorovici la Tribunalul Bucureşti, care încă nu a primit o dată pentru judecare, fostul ministru de Finanţe susţine că este singurul reprezentant ales legal şi statutar în congresul PSD din 29 iunie 2919.

Declaraţiile lui Marcel Ciolacu înainte de Congresul PSD

„PSD arată că are capacitatea de a se adapta noului şi de a fi deschizător încă o dată de drumuri, şi sunt ferm convins că şi restul forţelor politice n-au altă alternativă nici anul acesta, nici anul viitor, de a ţine congrese decât în această formă. Şi ne bucurăm că iarăşi PSD-ul va fi un etalon de organizare a unui congres online Avem nevoie de o conducere validată de Congres, aleasă de către colegii mei, înaintea a două examene electorale importante – respectiv alegerile locale şi alegerile generale. (…) Anul viitor, cum este şi normal, va avea loc un congres ordinar, cu alegeri de la bază către vârf în sistemul piramidal clasic”, a spus Ciolacu.

Declaraţiile lui Vasile Dîncu înainte de Congresul PSD

„Trebuie să recunoaştem că PSD a trecut printr-o criză. Au pierdut în trei ani de zile electoratul pe care-l aveau şi, evident, am putea să spunem că acest congres este (…) congresul ultimei şanse. Sper că astăzi vom reuşi, împreună cu colegii noştri din ţară, să dăm partidului o nouă direcţie, o nouă şansă şi să dăm României o nouă şansă pentru că cred că este nevoie de social-democraţie şi e nevoie şi de Partidul Social Democrat. Încercăm astăzi să resetăm ceea ce a fost neadecvat până acum realităţii din România şi sper ca să putem face un proiect care să dureze cât mai mult „, a declarat Vasile Dîncu, sâmbătă, la Palatul Parlamentului.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...