Congresul SUA a aprobat în secret livrări de arme pentru rebelii sirieni „moderaţi”

Arme uşoare oferite de Statele Unite ajung la facţiuni de rebeli sirieni 'moderaţi' din sudul ţării, iar Congresul a aprobat finanţare pentru livrări suplimentare în următoarele luni, potrivit unor oficiali americani şi europeni din domeniul securităţii, relatează Reuters.
Economica.net - mar, 28 ian. 2014, 08:04
Congresul SUA a aprobat în secret livrări de arme pentru rebelii sirieni

Livrările, care ajung în cea mai mare parte la rebelii sirieni non-islamişti prin Iordania, includ o varietate de arme mici, precum şi arme mai mari, cum ar fi rachete antitanc. Livrările nu includ arme precum rachete sol-aer lansate de pe umăr, cunoscute ca MANPAD-uri, care pot doborî avioane militare sau civile, au precizat oficialii.

Livrările de arme au fost finanţate de Congresul SUA, într-un vot cu uşile închise, până la sfârşitul anului fiscal 2014, la 30 septembrie, au spus doi oficiali.

Acest flux aparent constant de arme contrastează cu situaţia din timpul verii, când ajutorul letal american pentru rebelii sirieni a încetat din cauza rezervelor Congresului.

Comisii din Congres au oprit livrările de arme timp de mai multe luni, din cauza temerilor că armele americane nu se vor dovedi decisive în eforturile rebelilor de a-l înlătura pe preşedintele Bashar al-Assad şi guvernul său şi că ar putea ajunge chiar în mâinile militanţilor islamişti.

Un oficial american la curent cu evoluţiile recente a spus că responsabili cu securitatea naţională şi membrii Congresului sunt mai încrezători că armele livrate în sudul Siriei vor ajunge şi vor rămâne în mâinile rebelilor moderaţi şi nu în cele ale facţiunilor jihadiste.

Congresul a aprobat finanţare pentru livrările de arme pentru rebelii sirieni în secţiuni clasificate ale legislaţiei privind apărarea, au spus două surse la curent cu această chestiune. Nu se ştie cu exactitate când a fost adoptată finanţarea, dar în decembrie au fost aprobate finanţări neclasificate în domeniul apărării.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...