Congresul SUA lansează o reformare a serviciilor de informaţii, în urma dezvăluirilor lui Snowden

Congresul american a lansat joi reformarea legilor privind supravegherea electronică, un proces declanşat de scurgeri de informaţii provenind de la Edward Snowden, în pofida asigurărilor oferite de Barack Obama cu privire la legalitatea programelor respective, relatează AFP.
Economica.net - sâm, 28 sept. 2013, 06:33
Congresul SUA lansează o reformare a serviciilor de informaţii, în urma dezvăluirilor lui Snowden

În cursul unei audieri a Directorului Naţional al Serviciilor americane de Informaţii (DNI) James Clapper şi directorului Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA), generalul Keith Alexander, preşedinta Comisiei pentru Informaţii din cadrul Senatului Dianne Feinstein a sugerat propuneri concrete de reformare a imensului aparat de supraveghere american.

Acest proiect bipartit, care va fi dezbătut săptămâna viitoare în Comie, vizează să impună „limite” programelor de supraveghere, „păstrând” totodată eficienţa acestora.

În centrul atenţiei se află programul de colectare sistematică a „metadatelor” tuturor aparatelor telefonice din Statele Unite, dezvăluit în iunie de fostul informatician al NSA Edward Snowden.

Numerele de telefon, orele şi durata apelurilor efectuate prin operatori americani – dar nu şi conţinutul conversaţiilor – sunt stocate într-o bază de date NSA, o uriaţă „claie de fân”, căreia Agenţia îi apără utilitatea în vederea detectării unor eventuale „ace” care au legătură cu ameninţări teroriste. Potrivit generalului Alexander, doar 22 de persoane pot accede la aceste date.

Însă numeroşi congresmeni critică interpretarea dată de FBI şi NSA articolului 215 din „Patriot Act”, o lege adoptată în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001. În opinia lor, colectarea registrelor telefonice ale tuturor americanilor încalcă al Patrulea Amendament al Constituţiei, care îi protejează pe toţi cetăţenii americani împotriva unor verificări excesive.

„Americanii care nu au legătură cu terorismul sau spionajul nu ar trebui să se teamă că NSA le «aspiră» toate informaţiile personale”, a subliniat senatorul Mark Udall.

– „Suspiciune recentă şi susţinută”

„Ceea ce nu facem este să spionăm în mod ilegal americani sau cetăţenii vreunei alte ţări. Spionăm doar în baza unor motive valide în baza unor informaţii, aşa cum autorizează legea, şi există totodată numeroase niveluri de supervizare care asigură că nu ne abuzăm autorităţile de tutelă”, a replicat James Clapper în cursul audierilor.

Colectarea sistematică a „metadatelor” telefonice în Statele Unite este „constituţională” şi „legală”, a subliniat senatoarea Feinstein, o democrată. Însă ea a recunoscut că scurgerile de informaţii provenind de la Snowden au condus la apariţia unui scepticism „nefericit, dar real” la nivelul opiniei publice.

Proiectul de lege pe care îl pregăteşte împreună cu colegul ei republican Saxby Chambliss „limitează strict accesul la datele telefonice” şi „va interzice în mod expres colectarea conţinutului apelurilor telefonice”, a anunţat ea.

El transpune totodată exigenţa potrivit căreia un analist NSA este necesar să aibă o „suspiciune recentă şi susţinută asupra faptului că un număr telefonic este asociat terorismului pentru a putea să utilizeze baza de date”, a subliniat Feinstein.

În cursul audierii, dar şi într-o declaraţie scrisă, oficiali din cadrul serviciilor de informaţii şi numărul doi de la Departamentul Justiţiei, James Cole, au primit favorabil aceste modificări.

„Suntem deschişi unui număr de idei”, afirmă ei. „Este vorba despre modificări despre care credem că pot permite consolidarea atât a respectului faţă de viaţa privată şi libertăţile publice, cât şi a încrederii publicului, respectând în acelaşi timp nevoile securităţii naţionale”.

Senatorii îndeamnă totodată la crearea unui post de „avocat constituţional” independent, care să argumenteze în cazuri-cheie în faţa judecătorilor tribunalului însărcinat cu supervizarea programelor de supraveghere – Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC), ale căror şedinţe şi decizii sunt secrete – şi care să servească drept contrapondere faţă de Guvern.

„Acest lucru va ajuta la asigurarea americanilor şi vă va permite să continuaţi să vă desfăşuraţi mai departe importanta activitate care vă revine”, a subliniat democratul Mark Warner.

„Suntem, în mod general, de acord”, a răspuns Clapper.

Însă efortul de transparentizare şi-a dovedit limitele atunci cînd senatorul Ron Wyden a întrebat dacă această colectare a datelor telefonice include localizarea geografică a apelurilor efectuate de pe telefoane mobile. Directorul NSA nu i-a răspuns la întrebare.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Magic by Hop Garden a deschis primul restaurant din București specializat în preparate din carne de prepeliță
Grupul Magic by Hop Garden a deschis primul restaurant din București specializat în preparate din carne de prepeliță
Vineri, 7 mai 2021, a fost inaugurat primul restaurant din București ce oferă preparate din carne și ouă de prepeliță. Restaurantul se numește Prepelițescu-Hop Garden și este situat în......
CNSU a actualizat lista cu statele aflate în zona galbenă
CNSU a actualizat lista cu statele aflate în zona galbenă
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a actualizat lista ţărilor/ zonelor/ teritoriilor cu risc epidemiologic ...
A început etapa testelor tehnice pentru implementarea certificatului european de vaccinare
A început etapa testelor tehnice pentru implementarea certificatului european de vaccinare
Certificatul sanitar european, menit să faciliteze călătoriile în interiorul blocului comunitar în condiţiile pandemiei ...
Acțiunea Truck&Bus a poliției rutiere: 42 de sancțiuni în valoare de 17.800 lei
Acțiunea Truck&Bus a poliției rutiere: 42 de sancțiuni în valoare de 17.800 lei
Poliţiştii Brigăzii Rutiere au aplicat astăzi 42 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 17.800 lei, în ...