Consiliul Afaceri Externe autorizează Comisia Europeană să participe la negocierile OMC privind comerţul electronic

Consiliul Afaceri Externe în format Comerţ a adoptat, luni, la Bruxelles, un mandat de negociere prin care autorizează Comisia Europeană să participe la negocierile multilaterale privind comerţul electronic din cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), informează Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA).
Economica.net - lun, 27 mai 2019, 14:43
Consiliul Afaceri Externe autorizează Comisia Europeană să participe la negocierile OMC privind comerţul electronic

Uniunea Europeană şi alţi 48 de membri OMC au hotărât, în ianuarie, să lanseze negocieri în vederea stabilirii unor reguli internaţionale în domeniul comerţului electronic.

Mandatul de negociere acordat Comisiei a fost completat luni în vederea includerii poziţiei UE pe aspectele legate de reglementarea comerţului electronic, astfel încât Comisia să se poată angaja în negocierile din OMC în numele UE.

Aceste negocieri au ca obiectiv stabilirea de norme internaţionale care să promoveze comerţul electronic la nivel global, să faciliteze activitatea companiilor şi mediului de afaceri, în special a întreprinderilor mici şi mijlocii, să întărească încrederea consumatorilor în mediul online şi să creeze noi oportunităţi pentru promovarea unei dezvoltări durabile şi incluzive.

UE a transmis propunerile sale iniţiale de negociere în cadrul OMC pe 26 aprilie, acestea fiind discutate alături de propunerile altor membri OMC cu ocazia unei runde de negocieri formale, desfăşurate la Geneva în perioada 13-15 mai 2019, completează MMACA.

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ştefan-Radu Oprea, care este preşedintele în exerciţiu al Consiliului Afaceri Externe, consideră că prevederile internaţionale trebuie să reflecte digitalizarea economiei.

„Digitalizarea economiei noastre a schimbat în mod fundamental modul în care operatorii economici şi consumatorii relaţionează în domeniul relaţiilor comerciale. Este momentul potrivit ca normele internaţionale să reflecte această nouă realitate. UE s-a angajat să colaboreze cu partenerii săi din OMC în vederea implementării unui cadru pragmatic şi ambiţios, care să garanteze un mediu sigur şi previzibil pentru comerţul online”, a afirmat Ştefan-Radu Oprea.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...