Consiliul ASF a aprobat noi reguli pe piaţa asigurărilor

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, pe 3 septembrie, două propuneri de modificări legislative cu impact semnificativ pentru piaţa de asigurări/reasigurări, atât din punct de vedere al stabilităţii pieţei, cât şi al protecţiei asiguraţilor.
Economica.net - joi, 04 sept. 2014, 14:21
Consiliul ASF a aprobat noi reguli pe piaţa asigurărilor

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, pe 3 septembrie, două propuneri de modificări legislative cu impact semnificativ pentru piaţa de asigurări/reasigurări, atât din punct de vedere al stabilităţii pieţei, cât şi al protecţiei asiguraţilor.

Proiectul de normă pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind activele admise să acopere rezervele tehnice brute ale asigurătorilor are un puternic caracter prudenţial şi vizează anumite modificări/completări în activitatea de asigurări generale şi în asigurările de viaţă, pe care asigurătorii le vor aplica începând cu raportarea activelor admise să acopere rezervele tehnice brute pentru trimestrul IV din 2014.

Citeşte şi Curăţenie generală. Legea care dă fiori firmelor de asigurare din România

Astfel, ponderea maxim admisă a terenurilor şi construcţiilor în acoperirea rezervelor tehnice brute se va diminua de la 40% la 25%, iar terenurile agricole şi extravilane vor fi eliminate din categoria activelor admise. Creanţele de asiguraţi şi intermediari, care sunt luate în considerare până la nivelul rezervei de primă şi numai în măsura în care acestea nu sunt mai vechi de 30 de zile, vor avea prevăzută explicit în contracte data de la care se calculează cele 30 de zile (termenul iniţial de plată prevăzut în contract) şi orice rescadenţare ulterioară nu va fi luată în considerare.

De asemenea, modificările vizează eliminarea cheltuielilor de achiziţii reportate din activele admise pentru acoperirea rezervelor tehnice aferente activităţii de asigurări generale şi aplicarea unei limite de 40% la rezervele tehnice aferente contractelor cedate în reasigurare la asigurători/reasigurători cu sediul social în alt stat decât cele din Spaţiul Economic European şi Elveţia şi care nu deţin un rating acordat de cel puţin una dintre agenţiile de rating Standard & Poor’s, A M Best, Moody’s, Fitch.

Cealaltă propunere aprobată de Consiliul ASF este proiectul de lege pentru transpunerea Directivei 2009/138/CE privind accesul la activitate şi desfăşurarea activităţii de asigurare şi reasigurare (Solvency II). Proiectul este supus consultării publice şi, odată încheiată această etapă şi după obţinerea avizelor din partea Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Justiţiei, proiectul va fi transmis Guvernului României spre aprobare şi depunere la Parlament, în vederea dezbaterii şi adoptării. Termenul de transpunere în legislaţia naţională este 31 martie 2015.

Proiectul tratează exclusiv activitatea societăţilor de asigurare şi/sau reasigurare, precum şi atribuţiile ASF aferente supravegherii şi exercitării controlului asupra activităţii acestor entităţi, în context naţional şi european. Intermediarii de asigurare/reasigurare nu fac obiectul Directivei 2009/138/CE, aceştia fiind reglementaţi de o altă directivă europeană, ce va fi, de asemenea, modificată în perioada următoare.

Cerinţele aplicabile societăţilor de asigurare (atât sub regimul Solvency II, cât şi sub regimul naţional), prevăzute în proiectul de lege, vor produce efecte de la 1 ianuarie 2016, dată până la care se va aplica, în continuare, Legea nr. 32/2000, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit ASF, Solvency II schimbă radical filosofia actului de supraveghere, prin introducerea unui regim bazat pe evaluarea riscurilor interne şi externe la care sunt supuse societăţile de asigurare sau reasigurare. Comparativ cu regimul actual, regimul Solvency II aduce modificări importante privind modul de determinare a necesarului de capital prin formula standard sau model intern, bazat pe cuantificarea riscurilor interne şi externe la care este supusă societatea de asigurare sau reasigurare, dar şi în funcţie de profilul real de risc pe care decide să îl adopte, de impactul posibilelor tehnici de diminuare a riscurilor, precum şi de efectele diversificării, statutarea managementului riscului ca o funcţie centrală a oricărei societăţi, transferarea activităţii de conformitate, adică urmărirea respectării legii în sarcina conducerii asigurătorului, prin intermediul adoptării unui sistem de guvernanţă, introducerea justificării argumentate (prin documente) a susţinerii poziţiei asigurătorului prin anumite decizii adoptate.

Alte elemente de noutate se referă la aplicarea principiului proporţionalităţii atât de către societate, cât şi în procesul de supraveghere, transformarea procesului de supraveghere dintr-unul reactiv într-unul continuu şi prospectiv, care se bazează pe prelucrarea şi interpretarea atât a informaţiilor cantitative, cât şi a celor calitative primite de la societatea de asigurare şi/sau reasigurare, introducerea atribuţiilor autorităţilor naţionale de supraveghere privind aprobarea utilizării de către societăţi a unui model intern, parţial sau total, sau a parametrilor specifici pe care societatea doreşte să îi utilizeze în cadrul formulei standard, pentru calcularea necesarului de capital /SCR/, colaborarea între autorităţile competente în cadrul Colegiilor supraveghetorilor, în vederea luării unei decizii privind utilizarea, la nivel de grup şi al filialelor din grup, a unui model intern, parţial sau total, pentru calcularea SCR.

În piaţa de asigurări din România activează 37 de societăţi de asigurare: 20 dintre acestea practică doar asigurările generale, 9 doar asigurări de viaţă, iar 8 practică ambele categorii de asigurări. La nivelul anului 2013, ponderea asigurărilor în PIB (primele brute raportate la Produsul Intern Brut) reprezenta 1,31% din PIB.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...