Consiliul Concurenţei analizează preluarea AXA Life Insurance de către Astra Asigurări

Consiliul Concurenţei (CC) analizează concentrarea economică prin care Astra Asigurări, liderul pieţei de profil, preia controlul asupra Axa Life Insurance, subsidiara locală a grupului francez AXA, unul dintre cei mai mari jucători internaţionali din domeniul asigurărilor.
Economica.net - vin, 20 dec. 2013, 12:04
Consiliul Concurenţei analizează preluarea AXA Life Insurance de către Astra Asigurări

„În vederea stabilirii compatibilităţii concentrării economice cu un mediu concurenţial normal, autoritatea de concurenţă va analiza operaţiunea notificată, în conformitate cu regulamentul privind concentrările economice”, se arată într-un comunicat al CC.

O decizie cu privire la această operaţiune urmează a fi adoptată, conform prevederilor legale, în termen de 45 de zile de la data la care notificarea va deveni efectivă, ca urmare a completării acesteia.

Potrivit Legii 21/1996, sunt supuse controlului şi trebuie notificate Consiliului Concurenţei, pentru analiza compatibilităţii lor cu un mediu concurenţial normal, operaţiunile de concentrare economică ce depăşesc pragurile valorice prevăzute în acest act normativ.

„Acestea sunt îndeplinite dacă cifra de afaceri cumulată a agenţilor economici implicaţi într-o operaţiune de concentrare economică depăşeşte echivalentul în lei a 10 milioane de euro euro şi există cel puţin doi agenti economici implicaţi în operaţiune care să realizeze pe teritoriul României, fiecare în parte, o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul in lei a patru milioane de euro”, se mai spune în comunicat.

La finele lunii noiembrie, AXA a anunţat că vinde operaţiunile din România către Astra Asigurări, companie deţinută de omul de afaceri Dan Adamescu, părţile convenind să nu dezvăluie termenii şi condiţiile tranzacţiei.

Tranzacţia presupune preluarea a circa 38.200 de contracte, ân vigoare la la finele lunii septembrie, conform asociaţiei naţionale a asigurătorilor (UNSAR).

În primele nouă luni, veniturile companiei din prime subscrise au atins 23,3 milioane de lei, de la 20,6 milioane de lei în urmă cu un an.

În 2012, veniturile din prime subscrise ale AXA Life Insurance România au crescut cu 31%, la 32,5 milioane lei, de la 24,8 milioane de lei în 2011.

Compania a încheiat 2012 cu pierderi de 43,84 milioane de lei (aproximativ 10 milioane de euro), în creştere cu 11% faţă de 2011.

Grupul francez AXA a intrat pe piaţa românească în anul 2010, când a preluat compania Omniasig Asigurări de Viaţă de la Vienna Insurance Group (VIG).

Potrivit AXA Life Insurance România, grupul AXA a investit 29,3 milioane de euro în subsidiara din România de la preluare. Cifra nu include şi suma plătită de AXA grupului VIG.

Grupul AXA, prezent în 57 de ţări, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 90,1 miliarde de euro. La finele anului trecut, grupul avea în administrare active de 1.116 miliarde de euro.

Astra Asigurări, liderul pieţei româneşti de asigurări, a avut în primul semestru venituri din prime de 601,7 milioane de lei, în creştere cu 16% faţă de rezultatul consemnat în perioada similară din 2012.

Astra Asigurări a fost înfiinţată în anul 1991 şi are un capital social de 192,71 milioane de lei, controlat de The Nova Group Investments România SA – 72,68% şi Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentând 0,3% din capitalul social.

The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

Astra Asigurări are două sucursale în afara teritoriului României, în Ungaria (deschisă la finalul anului 2010) şi în Slovacia (operaţională din decembrie 2012).

Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Un grup de parlamentari europeni a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creşterea preţurilor gazelor naturale din Europa, apreciind că suspectează compania rusă de......
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei (CoE) a adoptat vineri o rezoluţie interimară care îndeamnă autorităţile ...
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 la mie
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 ...
Update: Premierul Florin Cîţu a declarat vineri că prin introducerea obligativităţii certificatului verde COVID în ...
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se  întâmplă cu cei 3 milioane de clienți și sutele de mii de păgubiți?
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se întâmplă ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să ridice autorizația de funcționarea a City Insurance, cea mai ...