Consiliul Concurenţei analizează preluarea platformei IMGB de către SIF Banat-Crişana

Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care Societatea de Investiţii Financiare Banat-Crişana SA (SIF Banat-Crişana) intenţionează să preia compania Doosan IMGB SA, a anunţat marţi autoritatea.
Economica.net - mar, 29 sept. 2020, 08:55
Consiliul Concurenţei analizează preluarea platformei IMGB de către SIF Banat-Crişana

SIF Banat-Crişana SA desfăşoară, în principal, activităţi de investiţii financiare în vederea maximizării valorii propriilor acţiuni în conformitate cu reglementările în vigoare, gestionarea portofoliului de investiţii şi exercitarea tuturor drepturilor asociate instrumentelor în care se investeşte.

IMGB este membră a grupului sud-coreean Doosan şi are ca obiect de activitate principal „producţia de metale feroase sub forme primare şi de feroaliaje”, obţinând şi venituri din închirieri de spaţii de birouri şi din vânzarea de certificate de dioxid de carbon (CO2).

În conformitate cu prevederile Legii concurenţei (nr. 21/1996), această operaţiune trebuie autorizată de Consiliul Concurenţei.

„Autoritatea de concurenţă va evalua această concentrare economică în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege”, se menţionează într-un comunicat al autorităţii de concurenţă.

SIF Banat-Crişana a semnat contractul de vânzare-cumpărare pentru achiziţionarea terenului pe care se află platforma industrială IMGB, de 540.000 de metri pătraţi, cea mai mare suprafaţă tranzacţionată, în ultimii zece ani, în România, a anunţat pe 7 septembrie firma Crosspoint Real Estate, intermediarul tranzacţiei.

Finalizarea tranzacţiei este condiţionată de obţinerea acordului Consiliului Concurenţei.

„SIF Banat-Crişana informează investitorii că la data de 4 septembrie 2020 a semnat contractul de vânzare-cumpărare pentru achiziţionarea pachetului de acţiuni reprezentând 99,92% din capitalul social al Doosan IMGB SA, societate cu sediul în Bucureşti, Şoseaua Berceni, nr. 104. Finalizarea tranzacţiei este condiţionată de obţinerea acordului Consiliului Concurenţei, în conformitate cu legislaţia aplicabilă. SIF Banat-Crişana a fost asistată la realizarea tranzacţiei de către Biriş Goran SPARL şi Crosspoint Real Estate. Vom informa în mod corespunzător investitorii cu privire la evenimentele ulterioare apărute în legătură cu derularea tranzacţiei”, se spune în comunicatul Crosspoint Real Estate.

Potrivit sursei citate, aceasta este cea mai mare suprafaţă de teren tranzacţionată în ultimii zece ani, în România, respectiv 540.000 de metri pătraţi (exceptând terenurile agricole).

Salariaţii Întreprinderii de Maşini Grele Bucureşti (IMGB) au protestat, la începutul lunii martie, în faţa Guvernului, împotriva intenţiei proprietarului coreean al fabricii de a o închide şi de a vinde terenul pe care se află platforma industrială. Protestatarii solicitau Guvernului să intervină pentru salvarea de la închidere a întreprinderii.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, declara pe 5 martie că este nevoie de un nou investitor la IMBG, care să continue activitatea, întrucât este de neacceptat ca utilajele de acolo să fie vândute la fier vechi.

„Este o întreprindere privată, din păcate, care nu şi-a respectat intenţiile de ‘gentlemen agreement’ ca acea activitate să funcţioneze. Avem o pârghie: au fost exceptaţi de la plata certificatelor verzi pe o lungă perioadă. O să urmărim dacă această exceptare s-a materializat în investiţii, aşa cum trebuia să fie, şi o să vedem ce măsuri vom lua după ce verificăm acest lucru”, a spus Popescu.

Potrivit acestuia, compania va trebui să returneze acel ajutor, dacă nu a respectat legea.

Te-ar mai putea interesa și
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
Economia mondială ar urma să înregistreze încă un an de creştere lentă, dar constantă, pe fondul avansului SUA, al dificultăţilor provocate de inflaţia ridicată, al cererii slabe din......
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile arbitrale internaţionale
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile ...
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă 6/2024, conform căreia se acordă ...
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan Motor se aşteaptă ca până la începutul lui 2029 să producă în masă vehicule electrice (EV) alimentate cu ...
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere cu 33%
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere ...
Cele două companii Signal iduna care activează în România anunță că și-au consolidat poziția pe piața românească ...