Consiliul Concurenţei: Clienţii Astra se vor îndrepta spre 5 companii care practică tarife similare la RCA

Clienţii de RCA ai Astra Asigurări vor alege un asigurător care practică preţuri similare, în urma ieşirii acesteia de pe piaţă, astfel că vom asista la consolidarea prezenţei pe piaţa de resort a primilor cinci concurenţi şi, deci, la accentuarea trăsăturilor oligopoliste ale segmentului RCA, reiese din Raportul investigaţiei privind sectorul asigurărilor auto din România realizat de Consiliul Concurenţei.
Economica.net - lun, 29 feb. 2016, 10:40
Consiliul Concurenţei: Clienţii Astra se vor îndrepta spre 5 companii care practică tarife similare la RCA

‘În lipsa unor decizii din partea unor asigurători, de atragere puternică a portofoliului de clienţi Astra, scenariul cel mai probabil este cel de-al doilea enunţat anterior. În acest scenariu, gradul de concentrare a segmentului RCA creşte considerabil, în special în evaluarea prin intermediul ratelor de concentrare, accentuând trăsăturile oligopoliste deja prezente pe piaţa asigurărilor auto obligatorii RCA’, se menţionează în raportul citat.

Astfel, realizatorii raportului se aşteaptă ca ieşirea Astra de pe piaţa asigurărilor auto să conducă la creşterea gradului de concentrare.
‘Aşteptările sunt însă diferite în cazul CASCO faţă de cazul RCA, dată fiind şi prezenţa diferită a societăţii pe cele două segmente principale ale sectorului asigurărilor auto. În cazul asigurărilor CASCO, unde Astra are o poziţie relativ redusă, migrarea clienţilor societăţii către asigurători de mărime apropiată este cea mai dezirabilă din punct de vedere concurenţial, această evoluţie întărind poziţia pe piaţă a unor jucători mai mici. În cazul asigurării obligatorii RCA, unde Astra are o poziţie mult mai însemnată, ar fi de dorit ca asiguraţii societăţii să migreze către toţi participanţii ce rămân pe piaţă’, se mai arată în document.

Dat fiind, însă, că preţul pare să constituie principalul criteriu de selecţie a asigurătorului de răspundere civilă, acest scenariu este puţin plauzibil, în opinia reprezentanţilor Consiliului Concurenţei. În aceste condiţii, ei spun că este de aşteptat ca asiguraţii Astra să se îndrepte către societăţi care practică preţuri similare cu această societate şi, drept urmare, vom asista la consolidarea prezenţei pe piaţă a primilor cinci concurenţi şi, deci, la accentuarea trăsăturilor oligopoliste ale segmentului RCA.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, în iunie 2015, să retragă autorizaţia de funcţionare a companiei Astra Asigurări, după un an şi jumătate în care societatea a funcţionat sub administrarea specială a KPMG Advisory. Ulterior, supraveghetorul sectorului asigurărilor din România a invocat incapacitatea de plată a datoriilor exigibile cu disponibilităţile băneşti ale Astra şi a solicitat intrarea în procedură de faliment pentru acest asigurător. Acţionarul majoritar al companiei a contestat hotărârea ASF la Curtea de Apel Bucureşti, o hotărâre definitivă a instanţei fiind aşteptată la începutul anului 2016, se mai arată în raportul Consiliului Concurenţei.

În plus, instituţia reaminteşte că alte două companii autorizate să vândă RCA se confruntă cu probleme financiare.
‘În septembrie 2014, ASF a aprobat planul de redresare financiară pentru o altă societate, respectiv Carpatica, evitându-se, astfel, intrarea în administrare specială a acestui asigurător. Măsurile propuse de Carpatica vizează restabilirea operativităţii operaţionale a societăţii, atragerea de noi resurse financiare, dar şi îmbunătăţirea guvernanţei corporative şi a modului de administrare a riscului. În ianuarie 2016, ASF a decis aplicarea măsurilor de rezoluţie în cazul Carpatica, pentru a evita posibile efecte negative asupra stabilităţii financiare a pieţei asigurărilor’, se menţionează în documentul citat.

De asemenea, în octombrie 2015, ASF a decis intrarea în procedură de redresare financiară pe bază de plan şi pentru Euroins, în urma unui control privind activitatea şi managementul societăţii, care a scos în evidenţă o serie de deficienţe privind solvabilitatea şi nivelul capitalului societăţii.
‘Procedura are ca scop restabilirea situaţiei financiare a companiei în termen de un an’, menţionează Consiliul Concurenţei.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...