Consiliul European îşi exprimă sprijinul pentru planul de pace anunţat de preşedintele Ucrainei

Consiliul European şi-a exprimat sprijinul, vineri, la Bruxelles, pentru planul de pace anunţat săptămâna trecută de preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko şi a luat notă de declaraţia prin care preşedintele rus îşi exprimă sprijinul de principiu faţă de planul de pace, precum şi dpe decizia Consiliului Federal de a revoca autorizaţia de a utiliza forţe ruseşti în scopul unei intervenţii militare în Ucraina.
Economica.net - vin, 27 iun. 2014, 14:01
Consiliul European îşi exprimă sprijinul pentru planul de pace anunţat de preşedintele Ucrainei

În concluziile de vineri referitoare la situaţia din Ucraina, Consiliul European regretă faptul că acordul de încetare a focului, fiind respectat de către autorităţile ucrainene, nu a dus la încetarea completă a ostilităţilor militare. Prin urmare, Consiliul European invită toate părţile să se angajeze în mod real pentru punerea în aplicare a planului de pace şi să cimenteze încetarea activităţilor militare. Totodată, acesta îndeamnă Federaţia Rusă să-şi folosească în mod activ influenţa asupra grupurilor armate ilegale pentru a opri fluxul de arme şi militanţi peste graniţă, în scopul de a obţine rezultate rapide şi tangibile în ceea ce priveşte detensionarea.

Consiliul European sprijină, de asemenea, OSCE în monitorizarea punerii în aplicare a planului de pace, precum şi rolul său în sprijinirea încetării focului şi instituirea unor controale eficiente la frontieră, se arată în concluziile reuniunii.

În acelaşi timp, Consiliul European îşi reconfirmă angajamentul de a sprijini procesul de stabilizare economică din Ucraina şi în ce priveşte cele două plăţi semnificative, efectuate recent de Comisie, în valoare totală de 750 milioane de euro, în cadrul contractului pentru consolidare statală şi al asistenţei macrofinanciare. În acest context, Consiliul European aşteaptă cu interes reuniunea la nivel înalt de coordonare a donatorilor privind Ucraina, care va avea loc la Bruxelles, la 8 iulie a.c..

Ca urmare a concluziilor sale din martie şi a deciziei de a nu recunoaşte anexarea ilegală a Crimeii şi Sevastopolului, Consiliul European salută eforturile depuse de Comisia Europeană privind punerea în aplicare a acestei politici, precum şi decizia de a interzice importul de mărfuri din Crimeea şi Sevastopol care nu deţin un certificat ucrainean.

Consiliul European reaminteşte că atât Comisia Europeană cât şi SEAE şi statele membre desfăşoară lucrări de pregătire cu privire la măsuri specifice, după cum a solicitat Consiliul în martie, astfel încât să se poată întreprinde noi acţiuni fără întârziere. În acest sens, Consiliul European preconizează ca până luni, 30 iunie să fie făcuţi următorii paşi: obţinerea unui acord cu privire la un mecanism de verificare, monitorizat de către OSCE, pentru încetarea focului şi controlul eficient al frontierei; revenirea sub controlul autorităţilor ucrainene a celor trei puncte de frontieră (Izvarino, Dolzhanskiy, Krasnopartizansk); eliberarea ostaticilor, inclusiv a tuturor observatorilor OSCE; lansarea unor negocieri substanţiale cu privire la punerea în aplicare a planului de pace a preşedintelui Poroşenko.

‘Consiliul va evalua situaţia şi, dacă va fi cazul, va adopta deciziile necesare. Consiliul European subliniază angajamentul său de a reuni în orice moment, în vederea unor noi măsuri restrictive semnificative’, conchide documentul citat

Te-ar mai putea interesa și
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază și pofta în creștere constantă a comunității crypto pentru......
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse au atacat vineri dimineaţa obiective de infrastructură critică din districtul Kamianske, în apropierea ...
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
În contextul discuțiilor legate de închiderea supermarketurilor și hypermarketurilor în week-end sau reducerea programului ...