1EUR = 4.8359 RON | Bucureşti 33 º

Finanţe şi bănci

Consiliul Fiscal: Inflaţie de 2% - 2,5% în 2016, de la -1,6 în prezent, pe fondul creşterii creditării în lei

Creşterea inflaţiei la începutul anului viitor vine pe fondul creşterii creditării în lei, susţine Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

08 dec, 2015 | ECONOMICA.net

Volumul creditelor de consum în lei a crescut, în acest an, cu 40%, a declarat, marţi, 8 decembrie, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Volumul creditelor acordate în cadrul programului Prima Casă a crescut, de asemenea, cu 60%, iar creşterea puternică a creditării în lei va duce la o creştere a inflaţiei, de la -1,6% în prezent la 2% - 2,5% la începutul anului viitor, a mai precizat reprezentantul Consiliului Fiscal.

Consumul creşte în medie acum cu 6%, iar reducerea TVA din 2016 nu este doar de la 24 la 20 la sută, ci, raportat la componenţa coşului de consum din care se calculează inflaţia vom avea de fapt o scădere a TVA de la 22 şi ceva la sută la 14 la sută anul viitor, ceea ce va conduce la o inflaţie de 2 şi ceva la sută la începutul anului viitor, care va fi, probabil, cea mai mare din Uniunea Europeană, a declarat Ionuţ Dumitru.

Acest lucru ar putea conduce la o creştere economică de 4%, însă doar anul viitor, ca efect direct al scăderii TVA, şi nu aşa cum spune Comisia de Prognoză că se va întâmpla în următorii 2-3 ani.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO