Consiliul Fiscal: Majorările salariale anunţate vor duce deficitul bugetar peste 4% din PIB în 2016

Creşterile salariale anunţate de Guvern pentru sectorul bugetar ar putea afecta bugetul chiar mai mult decât forma iniţială a Codului Fiscal, pentru că, dacă se aprobă în forma vehiculată, vor avea un impact bugetar de 2% din produsul intern brut (PIB) şi vor duce deficitul bugetar peste 4% din PIB în 2016, a declarat joi preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.
Economica.net - joi, 01 oct. 2015, 10:22
Consiliul Fiscal: Majorările salariale anunţate vor duce deficitul bugetar peste 4% din PIB în 2016

‘Impactul din Codul Fiscal, aşa cum a fost aprobat, am discuta de un deficit bugetar, dacă nu ar mai creşte salariile, de 2,2% din PIB anul viitor, care nu e o tragedie. Problema apare atunci când discutăm despre creşterile potenţiale de salarii, care pot duce deficitul la peste 4%, dacă se materializează în forma în care Guvernul intenţionează să le aprobe. Discutăm de un impact bugetar, dacă s-ar aplica o convergenţă către noile salarii de 60%, care înseamnă 5,5 miliarde lei, discutăm de peste 2% din PIB. Problema ar fi legată de sustenabilitatea acelor creşteri de salarii’, a explicat Dumitru.

Potrivit acestuia, prin modificarea Codului Fiscal în Parlament, impactul bugetar s-a diminuat şi, dacă nu am mai creşte salariile, deficitul ar putea ajunge la 2,2% din PIB, care ‘nu ar fi o tragedie’. Însă creşterile de salarii anunţate pot duce deficitul bugetar peste 4% din PIB, susţine preşedintele Consiliului Fiscal.

În privinţa formei finale a Codului Fiscal, Dumitru a menţionat că, din păcate, a rămas în vigoare doar reducerea TVA din 2016, care stimulează consumul, iar măsurile care ar fi trebuit să stimuleze investiţiile au fost amânate pentru 2017 şi, în opinia sa, au un grad de incertitudine foarte mare având în vedere că, în funcţie de situaţia din momentul respectiv, ar putea fi amânate sau chiar anulate.

Preşedintele Consiliului Fiscal a mai spus că, în ceea ce priveşte consumul, acesta a crescut deja mai mult decât oferta internă şi există toate ingredientele să crească în continuare. ‘Consumul creşte cu 5%, oferta internă cu 3,5%. Avem toate ingredientele să crească în continuare consumul: salariile cresc cu 7% – 8%, masa salarială creşte cu 10%-13%, sentimentul consumatorului s-a îmbunătăţit, consumatorul român are aceeaşi încredere ca în 2007’, a mai spus Ionuţ Dumitru.

El a atras atenţia şi asupra faptului că nivelul cheltuielilor salariale tinde să crească spre 9% din PIB, dacă se aprobă majorările salariale anunţate, de la aproximativ 7% în prezent, revenind aproape de situaţia dinainte de criză, când se situau la 10% din PIB. Un alt pericol este reprezentat de creşterea numărului de salariaţi în sectorul bugetar. ‘Numărul de salariaţi a scăzut în criză cu 150.000. Acum nu mai scade, avem chiar o uşoară creştere şi vedem iniţiative de creştere la nivel local, ANAF-ul vrea încă 1.000 de angajaţi… Ne putem aştepta la o factură de salarii în sectorul bugetar care poate deveni din nou nesustenabilă’, a subliniat Ionuţ Dumitru.

Agerpres

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...