1EUR = 4.8744 RON | Bucureşti 19 º

Finanţe şi bănci

Consiliului Concurenţei şi-a dat acordul pentru vânzarea lanţului Belladona. Dr Max va mai avea doar doi competitori: Catena şi Farmaciile Dona

Dosarul de preluare al farmaciilor Belladona de către fondul de investiţii ceh Penta Investment, care deţine farmaciile Dr. Max în Uniunea Europeană a fost aprobat de către Consiliul Concurenţei. Dr. Max va deveni astfel cel mai mare lanţ de farmacii din România, singurii competitorii fiind farmaciile Catena şi farmaciile Dona, în Bucureşti. 

28 feb, 2019 | ECONOMICA.net

Dr. Max va controla după această achiziţie circa 660 de unităţi farmaceutice în întreaga Românie, deţinerea în Bucureşti ajungând să reprezinte circa 65% din piaţă. De altfel, acesta a fost şi nodul gordian al tranzacţiei - deţinerea la nivel naţional al lanţului de farmacii rămâne chiar şi după această tranzacţie puţin peste 5% cotă de piaţă la nivel naţional.

După ce, în luna decembrie 2017, perfecta achiziţia companiei numărului unu de pe piaţa de distribuţie şi a lanţului de farmacii aferent - Mediplus şi Sensiblu - la finalul lui 2018, fondul ceh de investiţii Penta Investment, care deţine lanţul de farmacii Dr. Max, a negociat şi preluarea lanţului de farmacii Belladonna, conform unor surse din piaţa farmaceutică. Tranzacţia are anumite particularităţi generate probabil de condiţiile de pe piaţa concurenţială din România.

Farmaciile Belladonna sunt 93 ca număr, conform site-ului farmaciilebelladonna.ro. Afacerile celor doi acţionari Nicolae şi Alina Gheorghiţă (finii celebrului Nicu Gheară) sunt împărţite pe două societăţi: Action C. Prod Impex SRL, pe care sunt înregistrate 50 de puncte de lucru, 40 Belladonna şi 10 Farmacia 1, cu contract de închiriere sau novaţie a spaţiului, şi General Next Pharm SRL, pe care sunt înregistrate alte 40 de puncte de lucru Belladonna şi unul Farmacia 1, la data de 1 februarie 2018, conform www.termene.ro.

În luna mai 2017, Anton Aldea, directorul executiv al farmaciilor Belladonna, anunţa că au fost repoziţionate 11 farmacii din propria reţea sub un nou brand "low-cost" lansat, Farmacia 1, urmând ca până la final de an să opereze 26 de farmacii sub acest nume. "Vrem să atingem segmentul de populaţie pentru care preţul este factorul principal în achiziţie. În portofoliu vom avea cu predominanţă medicamente ale producătorilor de pe piaţa locală", a declarat atunci Anton Aldea.

Conform surselor citate, tranzacţia dintre acţionarii farmaciilor Belladonna şi fondul ceh Penta Investment, care controlează şi cel mai mare lanţ de farmacii din Europa, Dr. Max, va viza în jur de 47 de farmacii Belladonna, urmând ca actualii acţionari să rămână cu brandul Farmacia 1, care va repoziţiona si farmaciile rămase după încheierea tranzacţiei.

La ora actuală, dosarul tranzacţiei se află în analiză la Consiliul Concurenţei, care ar fi urmat să dea avizul pentru această concentrare de piaţă. Menţionăm că după achiziţionarea farmaciilor Sensiblu şi Punkt, Dr. Max controlează în România 613 farmacii.

"Vom continua să investim în piaţă în retail, în inovaţie, ne vom extinde businessul în piaţă, acesta este începutul. Preluarea A&D Pharma este un moment important pentru prezenţa Dr. Max pe piaţa românească. Dr. Max devine unul dintre cei mai importanţi jucători din Europa, deţinând poziţia de lider pe majoritatea pieţelor pe care este prezent (Cehia, Slovacia, România, Polonia, Serbia şi Italia). Vom consolida operaţiunile A&D Pharma", a spus Leonardo Ferrandino, CEO al Dr. Max, după finalizarea tranzacţiei cu A&D Pharma.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO