Consiliului Patronatelor Bancare are o nouă conducere. Sergiu Manea e noul președinte și Mihaela Bitu este noul vicepreședinte

Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), organizatia patronala a sectorului bancar romanesc, a decis numirea lui Sergiu Manea (foto), CEO al Bancii Comerciale Române, ca președinte al Consiliului Director al CPBR. De asemenea Mihaela Bitu, CEO al ING Bank, a fost numita in functia de vicepreședinte.
Ion Dobreanu - lun, 29 mai 2023, 19:02
Consiliului Patronatelor Bancare are o nouă conducere. Sergiu Manea e noul președinte și Mihaela Bitu este noul vicepreședinte

Feza Tan, CEO interimar al UniCredit Bank, l-a inlocuit in Consilul Director al organizatiei patronale pe Rasvan Radu, după plecarea acestuia de la conducerea băncii. Ceilalți membri ai Consiliului Director al CPBR sunt Francois Bloch, CEO al BRD-Groupe Societe Generale, care deține și funcția de trezorier si Zdenek Romanek, CEO al Raiffeisen Bank.

Sergiu Manea a mai fost președinte al CPBR și în perioada 2017-2020. Acesta îi succede lui Răsvan Radu, ca re acondus organizația timp de trei ani.

„Doresc să mulțumesc membrilor pentru încrederea acordată pentru un nou mandat la conducerea CPBR, organizație care va împlini anul viitor 10 ani de existență. Vom continua să ne urmăm vocația de promotori ai dialogului în cadrul unui sector bancar modern și responsabil, mai ales în conextul noii legislații privind dialogul social”, a declarat Sergiu Manea.

Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, intrată în vigoare la sfârșitul anului trecut, a stabilit noi premise și obligații pentru dialogul social la nivel sectorial. Unul dintre obiectivele acestei legi a fost acela de a încuraja dezvoltarea mișcării sindicale în acord cu recomandările Organizației Internaționale a Muncii, cu scopul creșterii numărului de contracte colective de muncă și implicit a gradului de protecție a drepturilor salariaților. Potrivit noii legi, oricare dintre partenerii de dialog social implicați în negocierea colectivă la nivel de sector, în situația în care numărul de angajați din companiile membre ale organizațiilor patronale semnatare este mai mare decât 35% din numărul total al angajaților din sectorul respectiv, poate solicită extinderea contractului colectiv de muncă la nivelul tuturor unităților din sector.

Băncile membre CPBR, care împreună au peste 48% din angajații sectorului bancar, au inițiat și negociat incă din anul 2018 primul contract colectiv de muncă la nivelul sectorului de activitate aplicabil la nivel de grup de unități. La acest moment este în vigoare, până în luna mai 2024, cel mai recent contract colectiv de muncă negociat la nivelul sectorului, aplicabil la nivel de grup de unități.

CPBR este parte a Federației Patronale a Serviciilor Financiare – FINBAN, afiliată la Confederația Patronală CONCORDIA, reprezentativă la nivel național. Prin afilierea să la Concordia, CPBR are reprezentanți nominalizați că membri în Comitetul Economic și Social European (CESE) și în Plenul Consiliului Economic și Social din România (CES). CPBR participa prin intermediul Concordia și la Consiliul Național Tripartit de Dialog Social – CNDTS, Comisiile de Dialog Social de la nivelul ministerelor, autorităților publice centrale și locale, având o contribuție activă la perfecționarea legislației și la deciziile autorităților publice în urmă procesului de consultare prevăzut de lege.

Cele cinci bănci care compun CPBR în prezent sunt: BRD-Groupe Societe Generale, Banca Comercială Română, ING Bank, Raiffeisen Bank și UniCredit Bank.

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...