Consorțiul românesc a depus oferta pentru activele CEZ din România. Disensiuni între Electrica și Hidroelectrica – surse

Consorțiul format din Electrica, Hidroelectrica și Societatea de Administrare a Patricipațiilor în Energie (SAPE) a depus, aseară târziu, oferta comună pentru achiziția activelor CEZ din România, scoase la vânzare de compania din Cehia, dar au fost discuții aprinse între membrii consorțiului, potrivit unor surse din piața de energie.
Mihai Nicuţ - vin, 26 iun. 2020, 10:12
Consorțiul românesc a depus oferta pentru activele CEZ din România. Disensiuni între Electrica și Hidroelectrica – surse

Oferta comună Hidroelectrica-Electrica-SAPE a fost trimisă în termen, în seara zilei de 25 iunie și, potrivit surselor noastre, CEZ a primit oferte angajante și de la alți trei investitori interesați. Este vorba despre compania ungară de stat MVM (cea mai mare din țara vecină, cu activitate de producție, transport și distribuție), India Power Corporation, una dintre cele mai mari companii de generare și distribuție de energie electrică din India, și un consorțiu german, format din E.On și Allianz.

Cu mențiunea că informațiile de mai jos nu pot fi confirmate oficial, avem câteva detalii legate de ce s-a întâmplat ieri.

Discuțiile de pe ultima sută de metri între membrii consorțiului, înainte de trimiterea ofertei, au avut loc la sediul Hidroeletrica, în condiții de maximă precauție, pentru a se evita orice scurgere de informații. Astfel, angajații companiei care mai lucrau în sediu au fost trimiși acasă în jurul orei 16.00.

Înainte de a se trimite oferta, au fost discuții aprinse, pentru că, spun sursele noastre, au apărut nemulțimiri legate de “cât a pus pe masă” în final  Electrica pentru a participa la acest proces de achiziție. Nu este nici un secret că Electrica își dorește distribuția din Oltenia a cehilor, dar, potrivit surselor noastre, oferta a fost afectată și de interesul companiei pentru o altă achiziție majoră, pe care Electrica a ratat-o în trecut, dar la care nu a renunțat.

Este vorba despre rețeaua de distribuție din Republica Moldova, pe care spaniolii de la Naturgy au vândut-o unei companii despre care s-a aflat ulterior că face parte din imperiul investitorului ceh Jiri Smejc, al cărui principal business în România este Premier Energy, furnizor și distribuitor de gaze.

Electrica a depus ofertă în 2018, de 150 de milioane de dolari, dar nu a fost acceptată, iar anul următor spaniolii au vândut cele două firme, Gas Natural Fenosa și Red Union Fenosa, pentru 141 de milioane de euro firmei lui Jmejc. Electrica își dorește însă și acum distribuția și furnizarea de energie electrică din Moldova și în piață au mai fost în trecut informații că se discută o achiziție la pachet, a firmelor din Moldova și a Premier Energy. Nimic nu s-a concretizat încă, până acum.

În final însă, oferta consorțiului românesc pentru activele CEZ  a fost trimisă companiei cehe.

Cât ar aștepta CEZ pentru ce vinde

CEZ a anunțat că scoate la vânzare distribuția de energie electrică din Oltenia, parcul eolian din Dobrogea (circa 600 MW, cel mai mare parc eolian de uscat din Europa), firma de furnizare, care are 1,4 milioane de clienți, și microhidrocentralele din zona Reșița (patru la număr, 22 MW putere instalată).

“Procesul de vânzare a activelor românești ale Grupului CEZ a fost lansat oficial pe 9 septembrie 2019. Obiectul vânzării include, dar nu se limitează, la companiile de distribuție și vânzări și parcurile eoliene Fântânele și Cogealac. Prima etapă a fost încheiată cu primirea a 19 oferte neangajante.

Din cauza pandemiei COVID-19, a fost declarată o stare de urgență în țară (valabilă până în 15 mai). În timpul stării de urgență, guvernul român a suspendat transferul pachetelor majoritare în companii ale sistemului energetic național. Procesul de vânzare și negocierile cu ofertanții individuali continuă. Calendarul, inclusiv termenul limită pentru ofertele finale, va fi stabilit în funcție de evoluția situației din țară”, a anunțat CEZ.

La începutul acestei luni, CEZ a.s. a arătat, într-o prezentare către investitori, că valoarea capitalurilor proprii ale companiilor CEZ din România care sunt scoase la vânzare este de circa 1,07 miliarde de euro, la active de circa 1,5 miliarde, deci am putea considera că un preț minim al tranzacției nu va putea fi sub un miliard de euro, cel puțin pe baza evaluării companiei cehe.

 

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet de legi care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea......
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Întârzieri şi anulări de zboruri urmează să afecteze joi traficul aerian din Europa, după ce autorităţile franceze ...
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS "luna aceasta", chiar înainte de adoptarea, ...