1EUR = 4.8735 RON | Bucureşti 4 º

News

Constanţa: Majorarea cu 1,2% a preţului gigacaloriei pentru populaţie, suportată de municipalitate

Constănţenii vor plăti gigacaloria, începând cu ianuarie 2014, cu acelaşi preţ de 358,5 de lei ca şi anul trecut, Consiliul Local Municipal Constanţa stabilind luni ca majorarea cu 1,2% a preţului de către CET, creştere impusă de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, să fie suportată de municipalitate.

03 feb, 2014 | Agerpres

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a menţionat că preţul gigacaloriei plătite de populaţie va scădea atunci când guvernanţii vor decide creşterea numărului de acţiuni deţinute de administraţia locală la administraţia portului maritim de la 20% la 33%.

'Când o vom rezolva cu acţiunile de la port, dacă luăm cele 33% din procente, banii care ne vor reveni în urma profitului portului, din acei bani un sfert va intra în subvenţionarea integrală a gigacaloriei. (...) Sper, eu am vorbit şi cu premierul şi cu doamna ministru (...), după estimarea mea va fi o chestie de câteva luni', a afirmat Mazăre.

Potrivit acestuia, administraţia locală subvenţionează căldura numai pentru constănţenii care au un venit mai mic de 1.500 de lei pe membru de familie.

'Eu aşa ştiu că înseamnă subvenţie şi solidaritate, să-l ajuţi pe cel care este amărât, nu pe cel bogat. Aşa apreciem noi. Eu nu spun că e bogat cel care are peste 15 milioane (lei vechi - n.r.), dar spun că ăla cu 4 milioane trebuie ajutat, că chiar n-are cum să plătească', a susţinut primarul Constanţei.

Referitor la facturile foarte mari plătite de constănţeni pentru decembrie 2013, Radu Mazăre a precizat că facturile au fost calculate de RADET pentru o perioadă de 40 de zile, pe ianuarie populaţia plătind doar pentru 20 de zile.

'Dacă n-ar fi făcut factura pe 40 de zile ca să închidă deconturile, n-ar fi putut să ia banii de la Bucureşti pe subvenţie. Că n-a făcut-o directorul de nebun, ci obligat ca să mai prindem bani în bugetul Constanţei. L-am certat pe director pentru că a greşit că n-a informat suficient. Şi eu am aflat, fiind plecat, că lumea e disperată că s-au mărit facturile cu 40%. Da, s-au mărit cu 40% pentru că în loc să încaseze pe 30 de zile a încasat pe 40 de zile. Este adevărat că în luna ianuarie va încasa numai pe 20 de zile, deci se va plăti mai puţin. El a făcut acest lucru cu bună credinţă, ca să poată să depună deconturi la minister şi să poată să ia cota de subvenţie de acolo, pentru că ăia au dat nişte termene foarte scurte', a explicat Radu Mazăre.

El a afirmat că circa 2.000 de persoane care au solicitat în mod nejustificat subvenţie la căldură de la municipalitate vor returna banii respectivi.

 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO