Constanţa, un port crucial ce îşi reafirmă poziţia – CNN

Într-o dimineaţă ceţoasă, un vas lung de 300 de metri îşi face intrarea la terminalul de containere din Constanţa, cel mai mare port de la Marea Neagră, notează CNN, la începutul unui reportaj intitulat "Constanţa, un port crucial ce îşi reafirmă poziţia", difuzat de canalul american miercuri seară.
Economica.net - joi, 02 mai 2013, 05:15
Constanţa, un port crucial ce îşi reafirmă poziţia - CNN

„Până în decembrie 1989, portul Constanţa era în principal folosit la exportul produselor economiei româneşti şi pentru importul de materii prime, iar acum portul Constanţa este mai mult sau mai puţin un fel de poartă”, aminteşte preşedintele Traian Băsescu pentru CNN. „În primul rând pentru România, făcând legătura României cu lumea şi, în acelaşi timp, este o poartă pentru Europa Centrală şi de Est”, adaugă el.

CNN aminteşte că Traian Băsescu are legături strânse cu Constanţa, fiind 12 ani din viaţă căpitan de vas, la comanda unor mari tancuri petroliere. „Cariera mea este legată de vase, în principal de tancuri petroliere”, povesteşte el. „Fiind mândru de a fi căpitan la bordul unui vas de 306 metri, am găsit resursele de a rămâne puternic exact în această perioadă a vieţii mele”, notează el.

În prezent, România navighează în ape economice agitate ce îi încurcă creşterea economică, aminteşte CNN, care remarcă apoi că portul a fost extins tocmai într-o perioadă de prosperitate din anii 1960, când amplasarea sa strategică promitea să facă din el una dintre cele mai mari speranţe în Europa.

Deşi portul funcţionează acum la o capacitate de doar 50%, preşedintele român este optimist, notează CNN. „Ca prioritate pentru România, cât de sus se află portul?”, a întrebat reporterul CNN, binecunoscuta jurnalistă Becky Anderson. „Este singurul port legat de Dunăre, de canalul Rin-Main-Dunăre şi de Rotterdam”, a subliniat preşedintele Băsescu. „Este capătul unei autostrăzi albastre ce porneşte de la Rotterdam şi se termină în portul Constanţa. Este de o importanţă extraordinară având practic legătura cu toată Europa”, a insistat el.

„Dar trebuie să dezvoltăm capacitatea pentru vase mari în portul Constanţa, alături de multe alte lucruri”, a mai spus Traian Băsescu.

Când atenţia este concentrată încă asupra economiei României, este clar că menţinerea unor operaţiuni după ceas ca cele de la terminalul de containere ar putea constitui cheia perspectivelor viitoare ale ţării, conchide CNN.

Te-ar mai putea interesa și
Salariaţii şi foştii salariaţi – acces online la datele proprii din Revisal. Legea a fost promulgată de Iohannis
Salariaţii şi foştii salariaţi – acces online la datele proprii din Revisal. Legea a fost promulgată de Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care prevede posibilitatea ca salariaţii sau foştii salariaţi să aibă acces online la datele proprii din Registrul general de evidenţă a......
Ciucă: Nu se discută despre impozitul progresiv deocamdată. Există analize şi studii ce se derulează în grupul de lucru de la Ministerul Finanţelor
Ciucă: Nu se discută despre impozitul progresiv deocamdată. Există analize şi studii ce se derulează în grupul de ...
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că deocamdată nu se discută ...
CEC Bank a raportat un profit net de 54,2 milioane de lei în primul trimestru
CEC Bank a raportat un profit net de 54,2 milioane de lei în primul trimestru
CEC Bank a înregistrat un profit net estimat, neauditat, de 54,2 milioane de lei în primul trimestru din 2022
ONU: Statele Unite şi Rusia se acuză reciproc pentru agravarea insecurităţii alimentare
ONU: Statele Unite şi Rusia se acuză reciproc pentru agravarea insecurităţii alimentare
Statele Unite şi Rusia s-au acuzat reciproc joi la ONU pentru agravarea insecurităţii alimentare în întreaga lume, Washingtonul ...