Constantin despre dosarul APIA: Eu sper să nu aibă niciun fel de influenţă asupra Bruxelles-ului

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, vineri, la Alba Iulia, într-o conferinţă de presă, că speră ca dosarul APIA, în care directorul adjunct al instituţiei, Aurel Pană, a fost arestat pentru fapte de corupţie, "să nu aibă niciun fel de influenţă asupra Bruxelles-ului".
Economica.net - vin, 23 aug. 2013, 20:13
Constantin despre dosarul APIA: Eu sper să nu aibă niciun fel de influenţă asupra Bruxelles-ului

Întrebat dacă România ar putea avea de suferit din cauza dosarului APIA în relaţiile privind politica agricolă cu Uniunea Europeană, Daniel Constantin a răspuns că speră ca acest dosar „să nu aibă niciun fel de influenţă asupra Bruxelles-ului”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Eu sper să nu aibă niciun fel de influenţă asupra Bruxelles-ului. Noi am făcut toate informările necesare în ceea ce priveşte acţiunile care au avut loc în această perioadă şi sper să nu fie niciun fel de influenţă negativă. Eu cred că agenţiile de plăţi, în ansamblul lor, şi-au dovedit profesionalismul până în momentul de faţă, sigur că sunt şi excepţii nedorite, neplăcute care trebuie sancţionate imediat cum sunt depistate”, a spus Constantin.

Întrebat ce se va întâmpla cu fermierii care sunt în prezent cercetaţi pentru că au dat declaraţii considerate false în vederea obţinerii de subvenţii de la APIA, Constantin a spus că această situaţie va fi rezolvată printr-o lege care ar urma să fie aprobată în septembrie.

„Majoritatea acestor dosare vizează ceea ce s-a întâmplat cu acei fermieri care au solicitat subvenţie făcând o declaraţie pe proprie răspundere, fără să ştie că au o amendă sau un rest de plată la fisc. Aceste situaţii s-au născut ca urmare a unor ordine de ministru date cu mult timp înainte. Noi am încercat încă din prima zi de guvernare să rezolvăm această problemă şi suntem pe cale să o rezolvăm. Există un proiect de lege care este deja în Parlament, sper să se aprobe în septembrie. În urma acestui proiect de lege, cel puţin 10.000 de fermieri, care au fost afectaţi pe de o parte că li s-a cerut subvenţia înapoi şi pe de altă parte pentru că a fost o faptă penală care a fost săvârşită, nu vor mai avea niciun fel de problemă şi vor primi şi subvenţia înapoi şi vor primi în continuare subvenţii fără să aibă niciun fel de penalităţi”, a afirmat Constantin.

Aurel Pană, director general adjunct al APIA şi preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziţia de ulei în cadrul programului PEAD 2013, a fost arestat preventiv în 14 august, printr-o decizie a Tribunalului Bucureşti, fiind acuzat de fapte de corupţie.

Pană fusese reţinut pentru luare de mită şi trafic de influenţă, alături de el fiind reţinut şi Mugur George Voinea, director la SC Evalserv Standard SRL, pentru trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Premierul Ponta i-a cerut ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, să se asigure că regulile de transparenţă sunt respectate în instituţiile din subordinea sa, să dea afară pe oricine şi să „facă curăţenie”, astfel încât să nu existe cazuri de corupţie precum cel de la APIA.

Ulterior, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a dispus Corpului de Control efectuarea de urgenţă a unui control extins la APIA cu privire la întreaga activitate a directorului general adjunct, Aurel Pană.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...