Constantin: Eticheta de vinovat de serviciu trebuie să dispară pentru România

Eticheta de 'vinovat de serviciu' care a fost 'din păcate' pusă pentru România pe nedrept (în urma scandalului cărnii de cal - n.r.) trebuie să dispară şi, de aceea, autorităţile de la Bucureşti sunt deschise pentru procesul de modificare a legislaţiei pe zona de etichetare, a declarat luni, la Bruxelles, ministrul agriculturii, Daniel Constantin.
Economica.net - lun, 24 mart. 2014, 19:11
Constantin: Eticheta de vinovat de serviciu trebuie să dispară pentru România

‘Noi suntem deschişi pentru acest proces de modificare a legislaţiei pentru zona de etichetare, dar cred că trebuie să facem lucrul acesta înţelept, după un proces care să nu genereze costuri foarte mari şi care să nu cauzeze pierderi şi mai mari. Pentru că, astăzi, precizarea ţării de origine, România – lucrul acesta a rămas -, nu cred că aduce foarte mari beneficii, pentru că este un lucru care a rămas întipărit din păcate în anumite zone ale Europei ca fiind o zonă în care lucrurile nu sunt în regulă, chiar dacă în realitate s-a dovedit că lucrurile s-au întâmplat în regulă în România şi că nu a fost niciun fel de fraudă’, a declarat oficialul român, într-o conferinţă de presă susţinută în marja participării sale la reuniunea miniştrilor europeni ai agriculturii.

Potrivit acestuia, trei sunt variantele pe masa discuţiilor reuniunii, asupra cărora urmează să se cadă de acord, o primă variantă fiind rămânerea la propunerea actuală, şi anume o etichetare voluntară, o precizare voluntară a ţării sau locului de origine. A doua variantă luată în calcul este precizarea pe etichetă dacă produsele respective sunt din piaţa UE sau din afara Uniunii, iar cea de-a treia – de a se preciza obligatoriu ţara de origine.

‘Sigur că este în interesul României, raportându-ne la ce s-a întâmplat anul trecut, ca pe etichetă să se precizeze ţara de origine. Dar considerăm că în acest moment este destul de riscant, şi cred că lucrul acesta poate cauza foarte mult industriei din România, având în vedere că anul trecut, din nefericire, am fosta acuzaţi pe nedrept că s-ar fi produs anumite fraude în schimbarea etichetelor în România. Având în vedere toate aceste lucruri, cred că este foarte important să mergem, cel puţin în aceste faze, pe una din cele două variante pe care le avem la îndemână – şi anume precizarea voluntară sau apartenenţa la piaţa UE sau în afara UE -, urmând ca precizarea ţării de origine să se facă ceva mai târziu, atunci când efectele acestui prejudiciu de imagine care a fost adus României vor fi estompate sau vor fi diminuate. Lucrul acesta estimez eu că se va întâmpla cel puţin peste 3-4 ani de zile de acum înainte’, a arătat ministrul agriculturii.

El a precizat că punctul de punctul de vedere al industriei din România, pe care l-a primit în scris, agreează prima variantă, şi anume să se menţină aceeaşi situaţie, cu o precizare voluntară din partea producătorului din partea statului membru.

În ceea ce priveşte procesul de trasabilitate, Daniel Constantin spune că acesta este deja foarte bine definit.

‘Societatea respectivă este obligată să aibă un traseu exact al produselor care sunt în produsul final, ca să spun aşa, produsul procesat. Există şi astăzi în legislaţie şi eu cred că funcţionează destul de bine, nu perfect, pentru că am văzut cazuri de anul trecut, de aceea credem că este nevoie de o îmbunătăţire. (…) Procesul de trasabilitate ne-a făcut ca, într-un timp destul de scurt, şi atunci autorităţile au reacţionat foarte bine, să vedem unde s-a produs frauda. Dar dauna de imagine fusese deja făcută pentru România. Au fost afirmaţii din Marea Britanie şi Franţa, nu la nivelul autorităţilor, şi vreau sa accentuez asta, care au arătat imediat cu degetul către România’, a completat ministrul agriculturii.

 

Te-ar mai putea interesa și
Carantina zonală se încheie pentru localitățile Glina, Tunari şi 1 Decembrie și se prelungește pentru Popești-Leordeni
Carantina zonală se încheie pentru localitățile Glina, Tunari şi 1 Decembrie și se prelungește pentru Popești-Leordeni
Măsura de carantină zonală încetează de vineri, de la ora 22.00, pentru localităţile Glina, Tunari şi 1 Decembrie, potrivit unui comunicat al Prefecturii Ilfov....
Un robot proiectat de o firmă din Israel ar putea să le ia în scurt timp locul degustătorilor de cafea
Un robot proiectat de o firmă din Israel ar putea să le ia în scurt timp locul degustătorilor de cafea
Zilele în care experţii se adunau într-o cameră ermetică pentru a degusta cafeaua şi a da note cu privire la culoare, ...
Guvernul de la Roma a decis relaxarea restricțiilor începând cu sfârșitul lunii aprilie
Guvernul de la Roma a decis relaxarea restricțiilor începând cu sfârșitul lunii aprilie
Italia ar urma să înceapă redeschiderea restaurantelor şi a şcolilor de luni, 26 aprilie, a anunţat vineri şeful guvernului ...
Angela Merkel s-a vaccinat împotriva COVID-19 cu serul de la AstraZeneca
Angela Merkel s-a vaccinat împotriva COVID-19 cu serul de la AstraZeneca
Cancelarul german Angela Merkel a primit vineri prima doză a vaccinului dezvoltat împotriva maladiei COVID-19 de compania ...