Constantin Niţă: România este o alternativă viabilă pentru investitorii israelieni şi oferă multiple avantaje

România este o alternativă viabilă pentru investitorii israelieni, oferind multiple avantaje, atât ca membru al Uniunii Europene, cât şi din punctul de vedere al poziţiei geografice şi mediului investiţional, a subliniat, marţi, ministrul Economiei, Constantin Niţă, în cadrul unei întâlniri cu ministrul Infrastructurii Naţionale, Energiei şi Resurselor de Apă al Statului Israel, Silvan Shalom.
Economica.net - mar, 16 sept. 2014, 20:11
Constantin Niţă: România este o alternativă viabilă pentru investitorii israelieni şi oferă multiple avantaje

Constantin Niţă a mai menţionat, în cadrul întâlnirii, la care au participat şi ambasadorul Israelului în România, Dan Ben-Eliezer, şi reprezentanţi ai unor importante companii israeliene din domeniile energetic, gaze naturale şi management-ul resurselor de apă, că România constituie una dintre cele mai atractive destinaţii pentru investitorii interesaţi să pătrundă sau să-şi consolideze poziţia în Europa.

Conform unui comunicat al ME, desfăşurarea celei de-a doua şedinţe comune a guvernelor român şi israelian, la Ierusalim, în data de 24 iunie 2014, a marcat   atingerea unui nou stadiu al relaţiilor bilaterale, iar întâlnirea de marţi a fost o bună ocazie pentru cei doi demnitari de a analiza în detaliu evoluţia acestora.  

Cu această ocazie, au fost abordate teme referitoare la problematica energetică globală şi regională, având în vedere atât poziţiile de consumator de materii prime energetice ale celor două ţări, cât şi faptul că Israel va deveni în curând exportator de gaze naturale.

În cadrul discuţiilor, ministrul român al Economiei şi ministrul israelian al Infrastructurii Naţionale, Energiei şi Resurselor de Apă au convenit că există un potenţial important pentru realizarea unor proiecte de cooperare în domenii de tehnologie avansată pentru dezvoltarea în România de produse ale industriei aeronautice şi electronice, tehnologia informaţiei, comunicaţii, industria farmaceutică, industria alimentară, agricultură etc.

De asemenea, firmele israeliene pot participa la realizarea unor proiecte în domeniul infrastructurii rutiere, energiei, alimentarea cu apă şi canalizare, tratarea apei, dar şi în proiecte în domeniile industrie, agricultură, financiar-bancar şi asigurări, imobiliar, comercial etc.

Pe de altă parte, companiile româneşti pot intra în parteneriate cu firme israeliene pentru proiecte în Israel sau pe terţe pieţe, mai ales în construcţii (inclusiv lucrări  de infrastructură), petrol şi gaze, energie,  infrastructura rutieră şi feroviară.

Statul Israel este un partener economic important al României, în anul 2013 înregistrându-se cel mai ridicat nivel al schimburilor bilaterale, precum şi cel mai ridicat nivel al exportului în Israel. Schimburile comerciale bilaterale s-au ridicat la 491,8 milioane dolari, cu 5,7% mai mult decât în 2012, exportul românesc fiind de 374,1 milioane dolari (creştere cu  28,8%), iar importul din Israel de 117,7 milioane dolari.

Principalele grupe de produse exportate în Israel, în anul 2013, au fost: produse minerale (28,8%), produse vegetale (14,2%), produse alimentare (10,3%), produse din lemn (10,2%), maşini şi echipamente (9,3%), animale vii (6,7%), mobilă (2,0%), produse din metal (5,6%), mijloace de transport ( 4,6%),

În primele şase luni ale anului 2014 s-a înregistrat o creştere a schimburilor bilaterale, faţă de perioada similară din 2013, cu 2,5%, iar a exportului românesc cu 4,6%.

Conform  datelor din evidenţa Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, la 31 iulie  2014, investiţiile israeliene directe în România însumau 80,5 milioane dolari, reprezentând capitalul social total subscris la 6.664 societăţi comerciale cu capital israelian, poziţionând Statul Israel pe locul 33 în clasamentul investiţiilor străine directe.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou record la terapie intensivă, peste 16.000 de cazuri noi, 448 de morţi – Coronavirus, ora 13, joi, 21.10.2021
Un nou record la terapie intensivă, peste 16.000 de cazuri noi, 448 de morţi – Coronavirus, ora 13, joi, 21.10.2021
Criza Coronavirus joi, 21 octombrie 2021 - 16.110 cazuri noi în ultimele 24 de ore. 448 decese (36 vaccinaţi). 1.815 pacienţi ...
România se menţine între primii zece exportatori de cereale datorită unor producţii record – Cardoş, CEO Agroland
România se menţine între primii zece exportatori de cereale datorită unor producţii record – Cardoş, CEO Agroland
România se menţine între primii zece exportatori de cereale datorită unor producţii record, însă, şi agricultura, ...
România ocupă locul cinci în topul ţărilor UE cu cel mai mare deficit guvernamental în 2020
România ocupă locul cinci în topul ţărilor UE cu cel mai mare deficit guvernamental în 2020
Toate statele membre UE au încheiat anul 2020 cu un deficit guvernamental, însă procentual cele mai mari valori au fost ...