Constantin: Nu s-a ajuns la o concluzie în privinţa reducerii TVA pentru lapte

Discuţiile pe care le-am avut cu producătorii şi procesatorii din industria laptelui referitoare la reducerea TVA la 9% nu s-au finalizat cu vreo concluzie, între aceştia existând în continuare un diferend, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la finalul îtâlnirii programată cu fermierii şi producătorii de lapte.
Economica.net - lun, 16 mart. 2015, 11:58
Constantin: Nu s-a ajuns la o concluzie în privinţa reducerii TVA pentru lapte

‘Am avut o discuţie şi nu pot să spun că am finalizat-o cu o concluzie. Cert este un lucru, că există o deschidere guvernamentală şi în primul rând la Ministerul de Finanţe, de a extinde reducerea TVA de la 24 la 9% şi la produsele lactate pe tot fluxul de producţie. Există în momentul de faţă un diferend între producător şi procesator pentru că, sigur, procesatorii îşi doresc o cotă redusă de TVA, iar asta ar însemna să avem un impact extraordinar la preţul de raft, acolo unde teoretic s-ar putea reduce semnificativ costul. Asta ar însemna o creştere a consumului. Pe de altă parte, producătorul care se foloseşte o perioadă de timp de acel TVA de 24% în acest moment nu doreşte o reducere a TVA la procente. Este vorba despre cash flow, de fluxul de numerar pe care îl are producătorul. Încercăm să găsim o soluţie, astfel încât să mulţumim şi producătorii, şi procesatorii. Sper să o găsim pentru că obiectivul foarte important este stimularea consumului, de asta avem nevoie în momentul de faţă. Astăzi şi mâine cred că va trebui să avem mai multe discuţii cu producătorii şi procesatorii, dar şi cu Ministerul de Finanţe pe acest subiect’, a explicat Daniel Constantin.

Oficialul a menţionat, totodată, că, la acest moment, pe piaţă există cantitate suficientă de lapte, în acest sens urmând ca procesatorul să fie stimulat să cumpere din ţară mai ales după 1 aprilie 2015, când vor fi eliminate cotele de lapte, scrie Agerpres.

‘Există pe piaţa românească, în acest moment, o cantitate suficientă de lapte. Problema pe care o avem este legată de cost şi vrem ca procesatorul să fie, în continuare, stimulat să cumpere pentru că de la 1 aprilie 2015 se elimină cotele de lapte. Vrem să stimulăm procesatorul, să aibă un cost cât mai redus şi să cumpere de pe piaţa internă, nu să meargă către zona de importuri. În egală măsură producătorul va fi stimulat cu o plată suplimentară, odată cu eliminarea cotelor de lapte. Vorbim de 250 de euro pe cap de cap de animal pentru producătorii de vaci pentru lapte. Cred eu că este plată suficient de stimulativă, să producă în continuare şi să aibă un cost de producţie ceva mai scăzut, astfel încât să fie competitiv pe o piaţă şi mai liberă de la 1 aprilie 2015’, a afirmat ministrul Agriculturii.

Constantin a adăugat că, în România, există cooperative nou înfiinţate care ar fi dispuse să plătească TVA de 24% la producător şi să vândă ulterior laptele cu TVA 9%, urmând să recupereze ulterior diferenţa de TVA.

‘S-au emis câteva ipoteze şi am apreciat acest lucru. Sunt cooperative care s-au constituit astăzi în România şi funcţionează bine. Aceste cooperative nu au o problemă de existenţă. Cu cât sunt mai puternici în relaţia de negociere, cu atât supravieţuiesc mai uşor şi o duc mai bine pe piaţa naţională. Aceste cooperative ar fi de acord astăzi să plătească TVA 24% la producător şi în egală măsură să vândă laptele către procesator cu un TVA de 9%, urmând ca el să fie cel care să-şi facă acea compensare la momentul potrivit. Este o soluţie pe care trebuie să o analizăm să vedem ce impediment ar putea avea din punct de vedere al colectării la bugetul de stat şi să vedem dacă se poate aplica.

Fermierii şi producătorii din industria laptelui au analizat, luni, împreună cu reprezentaţii Ministerului Agriculturii, propunerea privind reducerea la 9% a cotei TVA pentru lapte şi produse din lapte.

Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL), în calitate de reprezentant al industriei de procesare a laptelui, a solicitat completarea proiectului de Cod Fiscal cu introducerea cotei reduse de 9% şi la lapte crud, lapte pasteurizat, produse şi subproduse lactate, precum şi derivatele acestora.

De asemenea, APRIL susţine că menţinerea cotei actuale, de 24%, la lapte şi produse din lapte descurajează consumul acestor alimente esenţiale şi perpetuează concurenţa inegală între produsele din Uniunea Europeană şi cele româneşti.

La finele lunii februarie, Federaţiile ProAgro şi Romalimenta au propus Ministerului Finanţelor Publice (MFP) reducerea cotei TVA la 9% şi pentru lapte şi produse din lapte, alături de celelalte alimente incluse deja în proiectul de modificare a Codului Fiscal.

Potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal, cota standard de TVA va scădea de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 şi la 18% de la 1 ianuarie 2018. Pentru carne, legume, peşte şi fructe cota de TVA urmează să fie redusă la 9%.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...