Constantin Stroe: Un nou producător auto vrea să intre în România. Am pierdut deja doi mari, sper să nu avem încă un rateu

Preşedintele ACAROM, fost director Dacia, a lăsat să înţeleagă că un nou producător auto, după Dacia-Renault şi Ford, ar putea intra în România. Acesta a spus că, după două eşecuri majore, cu Mercedes şi Jaguar, nu ne putem permite un nou rateu.
Economica.net - mar, 23 iun. 2015, 10:16
Constantin Stroe: Un nou producător auto vrea să intre în România. Am pierdut deja doi mari, sper să nu avem încă un rateu

România a avut deja două eşecuri în atragerea unui al treilea producător auto în România şi un al treilea eşec ar fi greu de digerat, a spus preşedintele Asociaţiei Producătorilor Români de Autovehicule, fost director general Dacia, Constantin Stroe, întrebat dacă există negocieri între stat şi un potenţial nou investitor în construcţia de maşini din România. Întrebat punctual cine ar putea fi cel de-al treilea constructor auto din România, după Dacia şi Ford, Stroe a precizat că nu mai doreşte să adauge nimic în acest moment.

„Am avut deja două rateuri mari în România, sper să nu-l avem şi pe al treilea. Punct”, a declarat preşedintele ACAROM. Potrivit acestuia, un nou producător auto în România ar putea proveni din Asia. Fără a menţiona un anumit producător sau o anumită ţară, Stroe a precizat că asiaticii, în special sud-coreenii, sunt foarte agresivi în a se extinde în Europa. Acesta a afirmat că, în condiţiile în care UE este într-un acord „tax free” cu Coreea de Sud, asiaticii profită pentru a vinde masiv în Europa. „Sud-coreenii vând 800.000 de unităţi anual în UE, în timp ce UE vinde doar 120.000 de unităţi anual în Coreea de Sud”, arată Stroe.

În 2008, România a ratat, în favoarea Ungariei, amplasarea unei fabrici de asamblare Mercedes. De acest eşec vorbeşte preşedintele ACAROM. „M-am ocupat personal de acest proiect. Mercedes dorea un amplasament aproape de graniţa de Vest, care să fie şi în centrul unui bazin larg de forţă de muncă calificată. Din motive de care nici nu mai vreau să-mi amintesc acum, România a eşuat în atragerea acestei investiţii”.

Un al doilea eşec este fabrica Jaguar de la Braşov, un proiect de asemenea ratat, construcţie care ar fi putut începe în acest an sau în 2016, după ce o delegaţie a Tata Motors, patronul Jaguar, a venit, la începutul anului la Poalele Tâmpei pentru a studia un posibil amplasament. Văzând infrastructura locală şi căile de joncţiune rutieră cu Vestul, au renunţat, şi fabrica unde se vor angaja 8.000 de persoane se va face în Slovacia.

Despre posibila intrare a unui nou constructor auto în România, ECONOMICA.NET a relatat încă de anul trecut. La acel moment, precizam că un mare constructor auto a delegat firma de consultanţă Roland Berger să poarte tratative cu Ministerul Economiei pentru alegerea unui amplasament de 40 de hectare unde să construiască o fabrică cu o capacitate de 300.000 de unităţi pe an, care ar urma să aibă 3.000 de salariaţi. Investitorul ar fi urmat să construiască, în acelaşi amplasament, şi 300.000 de motoare pe an. Prin adresa către Economie, potenţialul investitor cerea de la statul român „1-2 propuneri de locaţii potenţiale pentru viitoarea fabrică şi argumentarea alegerii (date cheie, prezentare şi poze)”.
Cel mai important, producătorul auto solicita statului să-şi prezinte disponibilitatea de a oferi ajutor în vederea luării deciziei finale de investiţie, „pachete de stimulente specifice ce ar putea fi luate în calcul pentru a sprijini această investiţie”.

De atunci, MECMA nu a furnizat noi date privind progresul negocierilor, numele potenţialului investitor sau posibilul amplasament.

În prezent, România are doi producători auto, la Mioveni şi Craiova: Dacia şi Ford. Împreună au o producţie de circa 400.000 de unităţi şi o cifră de afaceri cumulată de aproape 6 miliarde de euro. Toată industria auto din România, asamblare autovehicule plus componente, are o cifră de afaceri anuală de aproape 19 miliarde de euro, care generează circa 12% din PIB.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...