EXCLUSIV Un mare producător auto caută să facă în România o fabrică de 300.000 de maşini pe an

Potenţialul investitor are nevoie de un teren de 40 de hectare pentru a construi o unitate de producţie cu 300.000 de automobile anual. Discuţiile cu autorităţile sunt conduse de firma de consultanţă Roland Berger.
Economica.net - lun, 14 iul. 2014, 21:06
EXCLUSIV Un mare producător auto caută să facă în România o fabrică de 300.000 de maşini pe an

Un concern auto de anvergură mondială a însărcinat o firmă de consultanţă să-i găsească un teren de 40 de hectare în România pentru o fabrică greenfield cu o capacitate de 300.000 de unităţi pe an, potrivit unor documente intrate în posesia ECONOMICA.NET.

La o asemenea capacitate de producţie, este de presupus că potenţialul investitor este unul din marele grupuri auto ale lumii.

Informaţia a fost dezvăluită de fostul secretar de stat din Ministerul Economiei, Adrian Volintiru, în prezent director la compania Upetrom 1 Mai. „Roland Berger a venit, pe la începutul anului, cu o adresă la minister în care solicita ajutorul statului în alegerea unui amplasament pentru o investiţie auto, pentru un client al cărui nume nu l-au dezăvăluit. Din discuţiile cu consultantul, am înţeles că România este pe lista scurtă pentru o investiţie într-o unitate de producţie auto cu o capacitate anuală de 300.000 de maşini”, a spus Volintiru.

„Roland Berger Strategy Consultants a fost mandată de un producător auto mondial ce ia în considerare construcţia unei fabrici de asamblare autovehicule urmând a aproviziona mai multe pieţe potenţiale în Africa, Orientul Mijlociu şi Europa...Investiţia vizează activităţile de ştanţare, vopsire, asamblare a caroseriei şi a autovehiculului(şi o parte din piese, dacă va fi necesar) implicând un număr estimat de peste 3.000 de angajaţi direct pentru o capacitate de producţie de aproximativ 300.000 autovehicule pe an. Investiţia ar putea de asemenea implica realizare unei linii de producţie de motoare pentru o capacitate de 300.000 de motoare pe an„, se arată în adresa pe care Roland Berger a făcut-o către Ministerul Economiei, obţinută de ECONOMICA.NET.

În fundamentarea deciziei de a investi în România, producătorul auto este interesat de caracteristicile-cheie ale României, precum mediul politic şi economic, nivelul de dezvoltare al infrastructurii şi al industriei auto (alţi producători auto de pe piaţă, furnizori de componente), cadrul legislativ şi mediul de muncă – costuri, flexibilitate, taxarea muncii.

De asemenea, potenţialul investitor cere de la stat „1-2 propuneri de locaţii potenţiale pentru viitoarea fabrică şi argumentarea alegerii (date cheie, prezentare şi poze)”.

Cel mai important, producătorul auto solicită statului să-şi prezinte disponibilitatea de a oferi ajutor în vederea luării deciziei finale de investiţie, „pachete de stimulente specifice ce ar putea fi luate în calcul pentru a sprijini această investiţie”, aşa cum se arată în adresă.

Contactat de ECONOMICA.NET, Daniel Voiculescu, Project Manager la Roland Berger Romania, spune că nu este pregătit să comunice nimic pe acest subiect, orice lămurire suplimentară urmând a fi dată doar după ce clientul final a luat o decizie, orice fel de decizie.

Roland Berger este una dintre cele mai mari companii de consultanţă din lume, cu birouri in peste 100 de ţări de pe toate continentele. Printre clienţii ei se numără şi giganţii auto Volkswagen şi Daimler Chrysler, proprietarul Mercedes. Nu înseamnă în mod automat că unul dintre cei doi ar fi potenţialul investitor din România, cu toate că au existat declaraţii, inclusiv la nivel înalt, despre o fabrică de maşini pe care Daimler ar construi-o în România. Nemţii au însă capacităţi de producţie a componentelor auto la noi în ţară.

Încă din deceniul trecut a apărut informaţia că Daimler ar fi studiat vestul României pentru a deschide o fabrică de autoturisme. Lipsa infrastructurii, dar şi specula imobiliară, au determinat însă grupul german să deschidă fabrica în oraşul ungar Kekcsemet, la nici 200 km distanţă de Arad.

România are doi producători auto cu fabrici în România, la Mioveni şi Craiova: Dacia şi Ford. Împreună au o producţie de circa 400.000 de unităţi.

Te-ar mai putea interesa și
Renault negociază cu sindicatele franceze eliminarea altor 2.000 de locuri de muncă
Renault negociază cu sindicatele franceze eliminarea altor 2.000 de locuri de muncă
Grupul auto francez Renault SA intenţionează să elimine alte 2.000 de locuri de muncă chiar dacă va produce nouă modele noi la uzinele din Franţa, în condiţiile în care proprietarul Dacia......
Ce se întâmplă cu leul înainte de weekend – curs valutar interbancar 17.09.2021
Ce se întâmplă cu leul înainte de weekend – curs valutar interbancar 17.09.2021
Euro începe ziua aproape de nivelul de ieri şi de maximul istoric înregistrat săptămâna trecută la cursul BNR.
Cristian Popa (BNR): Creditele acordate de bănci firmelor românești ajung la 85 de miliarde de lei
Cristian Popa (BNR): Creditele acordate de bănci firmelor românești ajung la 85 de miliarde de lei
Creditele acordate de sistemul bancar companiilor cu capital românesc se ridică la 85 de miliarde de lei, respectiv 63% ...
Cristi Movilă, VTEX: Și în acest an piața locală de comerț online va crește cu 30%
Cristi Movilă, VTEX: Și în acest an piața locală de comerț online va crește cu 30%
Anul trecut a fost un an în care comerțul electronic a crescut accelerat în toată lumea pe fondul pandemiei și a restricțiilor ...