Consultant fiscal: Impozitul pe gospodărie va afecta în mod indirect tranzacţiile cu imobile

Impozitul pe gospodărie va afecta în mod indirect tranzacţiile cu imobile, pentru că în continuare pentru vânzările de imobile către persoane fizice impozitul va fi cu reţinere la sursă, a declarat miercuri, partener în cadrul PwC România, Diana Coroabă, în cadrul conferinţei “ZF Birouri şi rezidenţial” organizată de Ziarul Financiar.
Economica.net - mie, 17 mai 2017, 12:35
Consultant fiscal: Impozitul pe gospodărie va afecta în mod indirect tranzacţiile cu imobile

În 12 aprilie, ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, a declarat că, în cadrul discuţiilor privind modificarea Codului Fiscal din 2018, s-a conturat posibilitatea introducerii impozitării globale a veniturilor, fără ca acest lucru să însemne creşterea poverii fiscale.

„Impozitul pe gospodării, aşa cum apare proiectul public, acesta nu ar trebui să afecteze tranzacţiile cu imobile direct, indirect va afecta pentru că în continuare pentru vânzările de imobile către persoane fizice impozitul va fi cu reţinere la sursă”, a afirmat Coroabă miercuri.

Aceasta a mai spus că impozitul pe gospodării va afecta creditarea din domeniul imobiliar.

„Dacă se va aplica impozitul pe gospodării, vom avea cel puţin doi ani o problemă foarte mare pentru că (…) nu va mai exista stopaj la sursă pentru impozitul pe venit, ci doar pentru contribuţiile sociale. Toţi vom fi nevoiţi să depunem declaraţii abia în anul următor. (…) Pentru sistemul bancar, dacă se va implementa acest sistem de impozit, tot sistemul de abordare de credite va trebui să fie regândit pentru că vor avea un vid de informaţii. Ce vor face românii cu banii? Pentru că noi nu sunt obişnuiţi să economisim bani ca să plătim impozite. Noi suntem obişnuiţi să ne cheltuim banii. Băncile trebuie să se gândească la un credit, poate că o să apară un produs de creditare pentru plata impozitului, practic va trebui să ne economisim banii pentru a-i plăti în anul următor”, a completat consultantul fiscal.

Coroabă a mai spus că întrebarea cea mai mare este legată de capacitatea administraţiilor financiare de a primi şi a procesa declaraţii şi de plăţi.

„Cred că se poate vorbi la acest moment că se va ajunge la un blocaj al administraţiilor financiare în procesarea de declaraţii şi de plăţi”, a subliniat consultantul fiscal.

În ceea ce priveşte reducerea la zero a taxei pe valoarea adăugată (TVA) pentru tranzacţii imobiliare, consultantul fiscal spun că este foarte puţin probabil să se aplice.

„Cota zero înseamnă că practic preţul este fără TVA, iar dezvoltatorul imobiliar îşi păstrează TVA-ul pe care l-a dedus el cu construcţia, sau achizţia construcţiei neatins. Deci este ideal. Dacă România nu era în Uniunea Europeană, probabil că acel ideal putea fi atins. (…) Numai că România este în Uniunea Europeană şi că în ceea ce priveşte Taxa pe Valoarea Adăugată avem o directivă europeană pe care noi trebuie să o respectăm. Ministerul Finanţelor a solicitat o derogarea de la Comisia Europeană şi înţeleg că nu s-a primit un răspuns. Eu nu cred că acel răspuns poate fi favorabil că de obicei CE acordă derogări înainte ca un stat să intre în UE şi are deja în legislaţie anumite lucruri şi cere o derogare”, a completat Coroabă.

Aceasta a mai spus că probabilitate ca răspunsul Comisiei Europene să fie unul favorabil în privinţa reducerii la zero a taxei pe valoarea adăugată (TVA) pentru tranzacţii imobiliare este de sub 1%.

Consultantul fiscal a precizat că rămâne cota de TVA de 5% pentru locuinţele care sunt sub plafonul de 450.000 de lei.

„Dacă se va implementa fără plafon, două- trei tranzacţii şi aşa mai departe fără să avem susţinea politicii sociale, poate nu mâine, poate nu poimâine, dar în 2-3 ani Comisia va veni şi va spune: România nu este în conformitate cu directiva şi va iniţia o procedură de infringement. Asta se poate întâmpla si acum. Dacă vrem 5% pe termen lung, vrem să beneficieze oamenii, ar trebui ca politica socială să fie definită şi susţinută cu Ministerul Muncii. (..)În cazul în care Comisia vine şi spune că noi am încălcat directiva statul român va trebui să plătească din bugetul de stat, adică din buzunarele noastre, diferenţa între 5% şi 24%, sau 20%, cât a fost TVA. Aceasta este consencinţa”, a subliniat Coroabă.

Te-ar mai putea interesa și
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, cu alocare financiară de aproape 21 milioane de euro prin Planul Naţional de......
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Ministrul apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 ...
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre ...
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat vineri că ţara sa îşi accelerează producţia de tancuri şi de sisteme ...