Ce se va întîmpla din aprilie cu asigurarea la Sănătate a persoanelor cu venituri drepturi de autor

În acest moment nimeni nu ştie cum se vor putea asigura la sistemul asigurărilor sociale de sănătate persoanele care au venituri doar din drepturi de autor. Pînă în aprilie, acestea rămîn asigurate la Sănătate. 
Cristina Şomănescu - joi, 01 feb. 2018, 11:42
Ce se va întîmpla din aprilie cu asigurarea la Sănătate a persoanelor cu venituri drepturi de autor

Legea spune că persoanele pentru care există obligativitatea plăţii CASS sunt asigurate la sistemul de asigurări sociale de sănătate trei luni de la data la care s-a făcut ultima plată a contribuţiei la sănătate. Astfel, încă trei luni de la acea dată, acestea beneficiază în continuare de servicii medicale din pachetul de bază, decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Din a patra lună însă, persoanele în situaţia descrisă mai sus devin neasigurate la sănătate, prin urmare vor avea dreptul doar la servicii medicale din pachetul minimal, a explicat Augustus Costache, purtătorul de cuvânt al CNAS, pentru Economica.

Ultima plată a contribuţiei la sănătate prin reţinere la sursă pentru persoanele nesalariate care au venituri din drepturi de autor pentru care în 2018 este obligatorie depunerea formularului 600 s-a făcut pe 25 ianuarie inclusiv, pentru veniturile încasate în luna decembrie 2017.

Aceasta înseamnă că persoanele nesalariate, care au venituri din drepturi de autor pentru care e obligatorie depunerea formularului 600, rămân asigurate la sistemul public sănătate în lunile ianuarie, februarie, martie, indiferent dacă depun sau nu în aceste luni controversatul formular 600. Abia din 25 aprilie, conform Codului Fiscal, acestea devin neasigurate la sănătate, dacă aleg să nu depună până atunci la Fisc formularul 600.

Guvernul nu ne-a răspuns încă dacă depunerea formularului 600 e suficientă pentru a te asigura la sănătate ori dacă vei dobândi calitatea de asigurat abia după ce vei plăti contribuţia la sănătate. Vom publica răspunsul Guvernului la această solicitare îndată ce îl vom primi. 

Incoerenţă la nivelul Guvernului: conform Ordonanţei nr. 2 din 2018, adoptate pe 31 ianuarie de Guvern, puteţi depune declaraţia 600 până pe 15 aprilie, dar plăţile pentru contribuţiile datorate le veţi face până pe 25 martie!

Ordonanţa nr. 2 din 2018, referitoare prelungirea până pe 15 aprilie a termenului până la care se poate depune declaraţia 600, menţine actualele scadenţe pentru plata CAS şi CASS, adică plăţile vor fi făcute de persoanele fizice obligate să depună declaraţia 600 în patru rate egale până în data de 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie şi 25 decembrie (cu penalităţi de întârziere în caz de neplată la aceste termene).

Formularul 600 se depune, potrivit prevederilor Codului fiscal, de la 1 ianuarie 2018, în cazul contribuabililor persoane fizice, care în anul fiscal precedent au obținut venituri din activități independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse. CAS și CASS se datorează astfel:

– CAS se datorează de către persoanele care au realizat venituri lunare din activități independente, cumulate din toate sursele în anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului de impunere (pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut este de 1.900 lei);

– CASS se datorează de către persoanele care au realizat venituri în anul fiscal precedent, din activități independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară (22.800 lei pentru anul fiscal 2018).

Te-ar mai putea interesa și
Dante International, compania care deţine eMAG şi Fashion Days România, afaceri de 7,1 miliarde lei în 2022, minus 3,3%
Dante International, compania care deţine eMAG şi Fashion Days România, afaceri de 7,1 miliarde lei în 2022, minus 3,3%
În 2022, Dante International, compania care cuprinde eMAG România, o parte din vânzările din eMAG Ungaria și Bulgaria, și Fashion Days, a avut un profit de 123,7 milioane de lei și o cifră de......
Protest al angajaţilor CFR la Ministerul Transporturilor
Protest al angajaţilor CFR la Ministerul Transporturilor
Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România organizează luni un miting de protest la Ministerul Transporturilor ...
Nicuşor Dan: Lucrările la reţeaua de termoficare din cartierele Rahova, Ferentari, Sebastian au fost finalizate
Nicuşor Dan: Lucrările la reţeaua de termoficare din cartierele Rahova, Ferentari, Sebastian au fost finalizate
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, luni, finalizarea lucrărilor la tronsonul de 13 kilometri din reţeaua ...
Germania a produs o cantitate record de energie fotovoltaică în week-end
Germania a produs o cantitate record de energie fotovoltaică în week-end
Miile de panouri fotovoltaice din Germania au stabilit sâmbătă un nou record în ceea ce priveşte producţia de energie ...