1EUR = 4.8359 RON | Bucureşti 33 º

News

Consumatorii de gaze cu probleme la plata facturii pot conveni cu furnizorul plata în rate a debitelor. Lege ANRE

În noul Regulament de furnizare a gazelor, se prevede că un consumator cu dificicultăţi financiare poate cere furnizorului să i se reeşaloneze sumele scadente de plată. Furnizorul poate accepta sau refuza soluţia propusă în scris de client, sau poate veni cu propria variantă de rescadenţare. Odată cele două părţi puse de acord, lunile cu facturi mari la gaz pot fi  plătite eşalonat în restul anului.

05 feb, 2016 | ECONOMICA.net

Consumatorii de gaze naturale cu probleme la plata facturilor, atât cele în curs cât şi cele restante, le pot solicita furnizorilor să accepte plata în rate a debitelor, potrivit noului Regulament, cu valoare de lege, pentru furnizarea gazelor naturale conceput de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). La capitolul Drepturile clienţilor, un paragraf precizează că aceştia pot „solicita furnizorului, în situația în care se confruntă cu dificultăți financiare la plata facturii, analizarea posibilității negocierii unui plan de eșalonare la plată a sumelor datorate". Acest drept nu figurează în regulamentul de furnizare a gazelor naturale aflat în vigoare. De el pot beneficia atât consumatorii casnici cât şi cei industriali.

Informaţia a apărut pentru prima dată pe Profit.ro.

În ceea ce priveşte modalitatea prin care clientul poate cere furnizorului o păsuire la plata facturilor, Marius Vladu, purtător de cuvânt al ANRE, precizează: „Am creat acest mecanism, prin care clientul cu dificultăţi la plata facturii se poate înţelege cu funrnizorul pentru o reeşalonare a debitelor. Ar trebui să scrie o scrisoare către furnizor, în care să explice situaţia sa şi o propunere de reeşalonare. Compania poate fi de acord cu propunerea sau poate avea o contra-propunere. Ideea este că cele două părţi trebuie să se pună de acord. Noi nu putem să obligăm furnizorul să accepte reeşalonare. Considerăm însă că, decât să nu mai recupereze sumele restante şi, în caz de sistare a furnizării, să nu mai aibă consum de gaz la acel punct, este convenabil să accepte o formulă de plată reciproc avantajoasă”.

Printre alte drepturi ce revin din calitatea de consumator de gaze introduse în Regulament se mai numără
 - să denunţe unilateral contractul de furnizare, cu respectarea condiţiilor/clauzelor contractuale, şi să-şi schimbe efectiv furnizorul, în termen de cel mult 21 de zile de la data solicitării, conform proceduri specifice aprobate de ANRE;
 - să primească de la furnizor decontul final de lichidare, în termen de maximum 42 de zile de la data schimbării furnizorului sau de la data încetării contractului de furnizare;
 - să solicite furnizorului date privind istoricul de consum aferent locului/locurilor de consum proprii, pentru o perioadă de până la 24 luni anterioare solicitării sau pentru perioada scursă de la încheierea contractului de furnizare, dacă aceasta din urmă este mai mică; solicitarea clientului final trebuie să cuprindă datele de identificare ale acestuia, CLC/adresa locului de consum, perioada pentru care se solicită informaţiile, opţiunea pentru utilizarea/neutilizarea formatului-cadru de prezentare a datelor, prevăzut în anexa la prezentul regulament, şi modalitatea aleasă de client pentru transmiterea datelor solicitate.
 - să solicite furnizorului informaţii privind valoarea facturilor emise în ultimele 24 luni sau pentru perioada scursă de la încheierea contractului de furnizare, dacă aceasta din urmă este mai mică.
În România, există 3,4 milioane de consumatori de gaze şi sute de furnizori. Cei mai mari sunt GDF Suez, pentru partea de sud a ţării, şi E.ON , în nord.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO