Consumatorii plătesc în acest an spre 600 mil. euro pentru sprijinirea energiei verzi, aproape dublu

Valoarea sprijinului prin certificate verzi acordat producătorilor de energie din surse regenerabile ar putea creşte cu 83% în acest an, la 588 milioane de euro, ca urmare a majorării producţiei şi a ponderii tot mai ridicate în consumul naţional a energiei din surse alternative.
Economica.net - mie, 27 mart. 2013, 20:13
Consumatorii plătesc în acest an spre 600 mil. euro pentru sprijinirea energiei verzi, aproape dublu

„În acest an Transelectrica ar putea emite în jur de 10 milioane de certificate verzi, dublu faţă de anul trecut”, a declarat miercuri, un seminar pe teme energetice, directorul general adjunct al companiei de stat Transeletrica, Octavian Lohan.

Transelectrica a emis anul trecut 5,56 milioane de certificate verzi, a căror valoare a fost de aproximativ 320 milioane de euro. Cerificatele verzi au fost tranzacţinate anul trecut la preţul maxim admis de lege, respectiv de 57 de euro pe unitate. Valoarea minimă stabilită în legislaţie a fost de 28 de euro.

Pentru 2013, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a actualizat cu rata inflaţiei valorile certificatelor verzi, pragurile minim şi maxim fiind de 28,8 euro şi, respectiv, 58,8 euro pe unitate.

Certificatele se tranzacţionează în continuare la valorile maxime pentru că oferta este mai mică decât cererea, astfel că pentru anul în curs cele 10 milioane de certificate verzi valorează 588 milioane de euro.

Această sumă va fi încasată de producătorii de energie din surse regenerabile de la consumatorii finali, prin facturi.

Energia produsă din surse regenerabile este sprijinită de guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.

Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

În prezent, energia regenerabilă acoperă aproximativ 8% din consumul final.

Preţul electricităţii pe piaţa spot (unde se fac tranzacţii orare) a scăzut semnificativ în ultima lună, în pricnipal ca urmare a producţiei mai mari de energie din surse regenerabile.

În anumite intervale energia se tranzacţionează pe piaţa spot la preţuri de 8 sau 6 lei pe MWh, în condiţiile în care populaţia plăteşte 187 MWh pentru coşul de energie, alimentat cu electricitate de la Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi termocentrale.

Potrivit lui Zoltan Nagy Bege, membru al Comitetului de Reglementare din ANRE, Autoritatea, alături de premierul Victor Ponta şi ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, discută diverse posibilităţi de diminuare în acest an a efectelor în facturi a schemei de sprijin a energiilor regenerabile.

Pe de altă parte, consumatorii casnici nu pot beneficia de aceste reduceri întrucât sunt alimentaţi în regim reglementat, stabilit de ANRE la începutul anului, iar o diminuare a preţului ar presupune „modificări majore”, potrivit lui Bege.

Te-ar mai putea interesa și
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, lansate azi
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, ...
Ministerul Energiei a lansat, în această dimineață, apelul de proiecte din cadrul Fondul pentru Modernizare în cadrul Programului-cheie nr. 1 – Surse regenerabile de energie și stocarea......
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Producătorul chinez de smartphone-uri Xiaomi a primit comenzi ferme pentru 75.723 de unităţi din primul său automobil ...
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului ...
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...