Consumatorii români sunt mai optimişti în privinţa creşterii veniturilor

Încrederea consumatorilor români în privinţa creşterii veniturilor s-a îmbunătăţit pe parcursul anului trecut, deşi pentru cheltuielile zilnice aceştia sunt nevoiţi să utilizeze aproape tot salariul, arată rezultatele unui sondaj privind climatul de consum în Europa şi alte 14 ţări emergente.
Economica.net - mie, 25 feb. 2015, 10:55
Consumatorii români sunt mai optimişti în privinţa creşterii veniturilor

‘Starea de spirit a consumatorilor din întreaga Europă s-a îmbunătăţit din nou pe parcursul ultimului trimestru al anului. Indicatorii pentru aşteptările privind starea economiei şi veniturile, precum şi pentru dorinţa de cumpărare, au crescut spre sfârşitul anului în majoritatea ţărilor Uniunii Europene (UE). Climatul de consum pentru UE 28 a crescut, de asemenea, cu 1,3 puncte în ultimul trimestru, încheind anul la 5,5 puncte (…) În România, în prima jumătate a anului 2014, aşteptările economice au fluctuat între -17 puncte şi -10 puncte. În a doua jumătate a anului, încrederea într-o creştere susţinută s-a consolidat treptat’, arată sondajul realizat de GfK.

Conform sursei citate, consumatorii români au început să creadă mult mai repede că propriile lor perspective privind veniturile se vor îmbunătăţi în condiţiile în care aşteptările privind veniturile au crescut de la -8.9 puncte, în decembrie 2013, la -0,7 puncte, în iunie. De asemenea, pe parcursul celei de-a doua jumătăţi a anului trecut, indicatorul şi-a consolidat poziţia în mod semnificativ, situându-se cu mult peste zero, iar în decembrie indicatorul se situa la 15,7 puncte, urcând astfel la cea mai ridicată valoare înregistrată din octombrie 2008.

‘Aceasta nu a influenţat încă în mod semnificativ dorinţa de cumpărare. Indicatorul a rămas sub zero pe tot parcursul anului. Cea mai coborâtă valoare, de -14 puncte, a fost înregistrată în iunie, indicatorul atingând valoarea maximă, de -3,8 puncte, în decembrie. Cu toate că dezvoltarea economică este extrem de pozitivă şi şomajul rămâne la un nivel foarte coborât, de 6,5 procente, consumatorii români au nevoie de tot venitul disponibil pentru cheltuielile de zi cu zi. Deocamdată, aceştia au foarte puţini bani rămaşi pentru cumpărături majore. În decembrie, suspiciunile au părut să dispară şi indicatorul a sărit de la 9,3 puncte la 17,7 puncte’, potrivit GfK.

La nivel european, din punctul de vedere al dezvoltării economice a ţărilor UE şi al stării de spirit a consumatorilor în 2014, realizatorii sondajului precizează că anul poate fi împărţit în două părţi distincte.

‘În prima jumătate a anului, economiile tuturor ţărilor europene au evoluat practic în mod pozitiv. Între aprilie şi iunie, indicatorii pentru aşteptările privind starea economiei şi veniturile, precum şi pentru dorinţa de cumpărare au atins valori record aproape peste tot. Indicele climatului de consum pentru UE 28 se situa la 9,1 puncte în iunie, cea mai ridicată valoare înregistrată din aprilie 2008’, relevă sondajul, în care se adaugă că nesiguranţa consumatorilor europeni a început să crească în perioada verii şi toamnei, din cauza mai multor motive, printre care conflictul din Ucraina sau cel dintre Israel şi Palestina.

Rezultatele sondajului GfK ‘Climatul de consum Europa’ au la bază un sondaj al consumatorilor efectuat, la însărcinarea Comisiei Europene, în toate ţările Uniunii Europene, pe un eşantion de aproximativ 40.000 de persoane din 28 de ţări, reprezentând populaţia adultă din UE.

Indicatorii GfK ai Climatului de consum Europa au la bază sondaje lunare concentrate asupra atitudinii consumatorilor, ce abordează situaţia economică generală din diferite ţări, precum şi situaţia gospodăriilor individuale. Cei cinci indicatori selectaţi sunt: aşteptările privind starea economiei, aşteptările privind preţurile, aşteptările privind veniturile, dorinţa de cumpărare şi înclinaţia de a economisi.

Te-ar mai putea interesa și
Frecvența sistemului energetic ar putea avea de suferit ca urmare a a creșterii regenerabilelor, spune șeful Dispeceratului Energetic Național. „Tehnicienii caută soluții”
Frecvența sistemului energetic ar putea avea de suferit ca urmare a a creșterii regenerabilelor, spune șeful Dispeceratului ...
Modul de operare și mentananță a sistemului energetic începe să se schimbe fundamental ca urmare a integrării multor surse regenerabile, iar una dintre provocările despre care se vorbește mai......
Acțiunile Digi Communications N.V. vor fi incluse în indicii MSCI începând din 31 mai 2024
Acțiunile Digi Communications N.V. vor fi incluse în indicii MSCI începând din 31 mai 2024
Morgan Stanley Capital International (“MSCI”), unul dintre liderii in furnizarea de indici de referință la nivel global, ...
Madridul refuză accesul în porturile sale a navelor care transportă armament spre Israel
Madridul refuză accesul în porturile sale a navelor care transportă armament spre Israel
Guvernul de stânga din Spania a început să aplice noua sa politică de a refuza accesul în porturile spaniole al navelor ...
Digi atacă Belgia din această vară. Compania promite ”prețuri fără precedent”, acoperire de 30% în 2025 și de 70% în 2028
Digi atacă Belgia din această vară. Compania promite ”prețuri fără precedent”, acoperire de 30% în 2025 și de ...
Digi este pregătit să își lanseze operațiunile în Belgia în această vară și a a deschis deja recrutările în această ...