Consumatorul român de servicii financiare este printre cei mai abuzaţi consumatori europeni – Şeful AURSF

Consumatorul român este printre cei mai abuzaţi consumatori europeni de servicii financiare şi plăteşte unele dintre cele mai mari costuri la credite din Uniunea Europeană, a declarat, luni, preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), Alin Iacob, la o conferinţă de specialitate, cu ocazia Zilei Consumatorului de Servicii Financiare.
Economica.net - lun, 16 mart. 2015, 15:28
Consumatorul român de servicii financiare este printre cei mai abuzaţi consumatori europeni - Şeful AURSF

‘Nu există în UE, poate în cazuri excepţionale, o marjă la creditele ipotecare care să depăşească 10 puncte procentuale, cum din păcate este cazul multor consumatori din România’, a spus Alin Iacob.

În opinia sa, sistemul bancar ar trebui să-şi asume responsabilitatea pentru anumite produse de creditare, iar povara ar trebui împărţită cu consumatorul. Preşedintele AURSF a comparat băncile cu situaţia unui producător auto care pune pe piaţă un autovehicul şi peste 5-10 ani constată că are o defecţiune la sistemul de frânare sau de acceleraţie şi atunci, firesc, în toată lumea civilizată, autovehiculul este rechemat pe cheltuiala producătorului, pentru a fi reparate defecţiunile.

Reprezentantul AURSF a mai afirmat că este ciudat că în România nu au fost reglementaţi intermediarii de credite şi recuperatorii de creanţe şi a menţionat îngrijorarea Comisiei Europene pentru faptul că nu există o piaţă unică a serviciilor financiare, consumatorul român neavând posibilitatea de a se împrumuta din alte state membre UE la dobânzi mult mai scăzute.

Comisia Europeană va demara în scurt timp o iniţiativă pentru crearea acestei pieţe unice, pentru că există o discrepanţă majoră între consumatorii din diferite state europene, a mai spus Alin Iacob.

Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Creditului de Consum al Asociaţiei ALB România, Olivier Floris, a subliniat importanţa creditului de consum pentru economia românească şi faptul că trebuie construită o relaţie cu clienţii ‘bazată pe încredere’.

Potrivit lui Olivier Floris, toate companiile din Consiliul Creditului de Consum au adoptat un ghid de bune practici prin care vor să respecte un nivel mai înalt de standard de informare a clienţilor.

Olivier Floris a menţionat că trebuie avute în vedere drepturile creditorilor, atunci când sumele nu sunt rambursate conform celor agreate, iar accesul la credite poate deveni un pic mai dificil dacă drepturile creditorilor sunt limitate.

Te-ar mai putea interesa și
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul hipermarket Carrefour din zonă este situat în incinta Argeș Mall,......
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...
McDonald’s deschide un nou restaurant la Pitești, în care a investit peste 4 milioane de lei
McDonald’s deschide un nou restaurant la Pitești, în care a investit peste 4 milioane de lei
Premier Restaurants România, operatorul lanțului de restaurante McDonald’s în România, marchează o nouă etapă în ...