Consumul de energie în ţările G20 a stagnat în 2014

Ţările din G20, grupul economiilor dezvoltate şi marile economii emergente, au înregistrat anul trecut o creştere a consumului de energie de doar 0,3%, chiar dacă creşterea lor economică a fost una de 3,5%, arată un studiu publicat marţi de firma de cercetare de piaţă Enerdata, transmite AFP.
Economica.net - mar, 02 iun. 2015, 14:08
Consumul de energie în ţările G20 a stagnat în 2014

Această evoluţie „istorică”, potrivit Enerdata, se explică pe de o parte prin stabilizarea cererii de energie în China, responsabilă pentru 30% din consumul energetic în cadrul G20, cumulată cu o scădere puternică în Europa (minus 4,5%).

„Pentru prima dată observăm un decalaj semnificativ între creşterea economică şi creşterea consumului de energie”, a apreciat preşedintele Enerdata, Pascal Charriau. Potrivit acestuia, intensitatea energetică în G20, adică raportul între consumul de energie şi PIB, a înregistrat în 2014 o scădere spectaculoasă de 3%, în condiţiile în care anterior înregistra un declin de doar 1% pe an.

În acelaşi timp, emisiile de CO2 legate de energie s-au stabilizat pentru prima dată în ultimii 40 de ani, iar China a înregistrat o scădere de aproape 2%, o premieră după 1999. Evoluţia se explică printr-o uşoară scădere a ponderii cărbunelui în mixul energetic chinez. Cu toate acestea, reducerea utilizării cărbunelui în sistemele electrice chinez şi european a fost compensată de o creştere a consumului de cărbune în India (11%).

În materie de mix energetic, anul 2014 a fost marcat de o scădere a preţului petrolului, în condiţiile în care în interiorul G20 petrolul este a doua sursă de energie consumată (29%), în urma cărbunelui (35%). Gazul natural (19%) a înregistrat anul trecut o stabilizare a consumului, o premieră după o creştere continuă care a început în 2001.

G20, grupul economiilor dezvoltate şi marile economii emergente, reprezintă peste 90% din Produsul Mondial Brut (suma tuturor PIB-urilor), 85% din comerţul mondial şi două treimi din populaţia lumii.

Te-ar mai putea interesa și
ONRC: 14.265 de firme au fost dizolvate în primele șase luni ale anului
ONRC: 14.265 de firme au fost dizolvate în primele șase luni ale anului
Numărul de firme dizolvate a crescut cu peste 18,4% în primele şase luni din 2021, la 14.265, faţă de 12.046 în perioada ianuarie - iunie 2020, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional......
Aproape trei sferturi dintre angajații din Covasna sunt plătiți cu salariul minim pe economie
Aproape trei sferturi dintre angajații din Covasna sunt plătiți cu salariul minim pe economie
Aproape 75% dintre angajaţii din judeţ sunt plătiţi cu salariul minim pe economie şi doar o parte dintre aceştia beneficiază ...
Iohannis: România trebuie să fie pregătită să facă față valului patru al pandemiei. Îi îndemn pe cei care nu s-au vaccinat să meargă să se vaccineze
Iohannis: România trebuie să fie pregătită să facă față valului patru al pandemiei. Îi îndemn pe cei care nu s-au ...
România trebuie să fie pregătită pentru a face faţă valului patru al pandemiei de COVID-19, iar cea "mai sigură" cale ...
Nissan estimează că va reveni pe profit în 2021, după trei ani de pierderi
Nissan estimează că va reveni pe profit în 2021, după trei ani de pierderi
Nissan Motor estimează că va reveni pe profit în anul fiscal 2021, după trei ani de pierderi, în urma măsurilor de ...