Contractele de concesiune a serviciului de distribuţie a energiei electrice ar putea fi modificate

Departamentul pentru Energie vrea să modifice contractele de concesiune a serviciului de distribuţie a energiei electrice, astfel încât să poată efectua controale privind investiţiile derulate.
Economica.net - lun, 18 nov. 2013, 15:05
Contractele de concesiune a serviciului de distribuţie a energiei electrice ar putea fi modificate

Deputatul PSD de Suceava Ovidiu Iane a cerut ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, să anunţe care sunt obligaţiile contractuale încălcate de Enel, E.On. şi CEZ, ce despăgubiri au fost solicitate şi care este strategia privind controalele investiţiilor făcute de societăţile private de distribuţie a energiei electrice în România, dar şi când va fi modificată legislaţia astfel încât echipamentele utilizate în sectorul energetic să fie noi şi certificate, ţinând cont că ministrul a declarat că echipamentele folosite în investiţii sunt „second-hand, proaste şi nu au fiabilitate”.

În răspunsul semnat de Niţă se arată că Electrica SA are pe rolul Curţii de Arbitraj de la Paris trei acţiuni privind obligaţiile din contractele de privatizare încălcate de Enel, E.On şi Cez, pretenţiile fiind în cazul Enel de 834,21 milioane euro, la care de adaugă penalităţi de 378,6 milioane lei, în cazul CEZ de 13,26 milioane euro, la care se adaugă daune şi dobânzi aferente de 150,73 milioane lei, în timp ce în cazul E.On pretenţiile sunt de 37,96 milioane euro, la care se adaugă dividende şi dobânzi aferente anilor 2004-2005 de 74,28 milioane lei.

„Clauzele încălcate se referă la nerespectarea prevederilor privind realizarea investiţiilor în contract, privatizarea, distribuirea de dividende, obligativitatea convocării cu o anumită ritmicitate a Consiliului de Administraţie şi alte prevederi care au clauze penalizatoare”, se arată în documentul citat de corespondentul MEDIAFAX.

Totodată, în ceea ce priveşte controalele aferente investiţiilor efectuate, ministrul Constantin Niţă arată că Electrica SA nu are competenţă în acest domeniu, iar ANRE, instituţie aflată în subordinea Parlamentului, are posibilitatea să facă inspecţii şi controale privind modul în care firmele respective îşi îndeplinesc obligaţiile prevăzute în licenţă şi în ceea ce priveşte elementele ce fundamentează tariful reglementat.

„Departamentul de Energie analizează posibilitatea legală de modificare a contractelor de concesiune a serviciului public de distribuţie a energiei electrice care, în prezent, nu dă posibilitatea efectuării unor controale”, menţionează Niţă.

În ceea ce priveşte investiţiile în echipamente, Departamentul pentru Energie a elaborat un set de norme privind reglementarea modului în care echipamentele urmează să fie puse în operă în procesul de mentenanţă se mai arată în răspuns în care se precizează că noile norme vor putea fi promovate după modificarea Legii energiei.

CEZ (Cehia), E.ON (Germania) şi Enel (Italia) au cumpărat cinci filiale Electrica de distribuţie şi furnizare a energiei electrice.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...