Contractele de credit ale BCR nu conţin clauze abuzive – ÎCCJ

În cadrul procesului colectiv iniţiat de un grup de clienţi, reprezentaţi de casa de avocatură Piperea şi Asociaţii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a stabilit că nu există clauze abuzive în contractele de credit cu dobândă variabilă ale BCR, au anunţat, joi, reprezentanţi ai băncii.
Economica.net - joi, 24 mart. 2016, 09:01
Contractele de credit ale BCR nu conţin clauze abuzive - ÎCCJ

Sentinţa este identică cu alte şase decizii anterioare ale ICCJ care au stabilit că ‘nu există clauze abuzive în contractele BCR’, motivând că ‘este incorectă echivalarea dobânzii de referinţă variabile cu rata EURIBOR, instanţele nu pot ignora termenii contractului dintre clienţi şi bancă, interpretând greşit sau atribuind alt înţeles angajamentului contractual al părţilor, clauzele din contract sunt clare şi exprimă voinţa reală a părţilor, care au agreat modul de calcul a dobânzii variabile’.

Potrivit unui comunicat BCR ‘deşi instanţa a stabilit ca cei 120 de clienţi angrenaţi în proces să plătească cheltuieli de judecată, BCR nu va solicita recuperarea acestora şi va face clienţilor oferte comerciale la nivelul actual al pieţei, pentru a încheia amiabil orice diferend şi pentru a consolida o relaţie pe termen lung cu aceştia. Banca se află într-un proces de negociere constructiv cu un grup anterior de aproximativ 200 de clienţi reprezentaţi de aceeaşi casă de avocatură’, scrie Agerpres.

Abordarea face parte din strategia BCR de a soluţiona prin parteneriat şi reconciliere amiabilă orice diferend comercial cu clienţii săi. O abordare echilibrată între interesul de afaceri al băncii şi interesul clienţilor este soluţia constructivă pe termen lung, iar banca urmăreşte cu prioritate înţelegerea situaţiei financiare a clienţilor şi identificarea soluţiilor comerciale adecvate.

BCR precizează că 160.000 de clienţi ai BCR sunt deja beneficiari ai soluţiilor comerciale oferite de bancă pentru a depăşi problemele financiare şi provocările contextului economic, 100.000 de clienţi sunt beneficiari ai refinanţărilor oferite de bancă între anii 2010 – 2015, 30.000 de clienţi ai băncii au primit sprijin şi soluţii de restructurare a creditelor (extinderea maturităţii, amânare la plată, reducerea temporară a ratelor), 30.000 de clienţi, aflaţi in imposibilitatea ajustării costului creditelor, din cauza scăderii valorii garanţiilor şi a veniturilor, au beneficiat de scăderea ratei lunare în medie cu 20% în urma programului Scade Rata.

BCR a făcut paşi decisivi şi va continua construcţia unei afaceri responsabile, bazată pe respectarea reglementărilor de protecţie a consumatorilor, pe integrarea solicitărilor clienţilor în procesele de bază ale băncii, precum şi pe iniţiative solide de educaţie financiară a clienţilor, cu privire la îndatorare şi administrarea finanţelor personale, arată reprezentanţii băncii. Într-un mediu legislativ stabil şi modern, soluţiile comerciale şi economice raţionale pot rezolva problemele financiare şi sociale. Abordarea comercială a BCR se concentrează pe servicii bancare pe termen lung şi preocupare faţă de oameni în primul rând, arată reprezentanţii băncii. .

Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private şi a băncilor de locuinţe.

BCR este cea mai mare bancă din România după valoarea activelor (14,4 mld EUR).

Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din estul Uniunii Europene. 46.500 de angajaţi deservesc 16.2 milioane de clienţi în cadrul a 2.800 de filiale din 7 ţări (Austria, Republica Cehă, Slovacia, România, Ungaria, Croaţia, Serbia). La sfârşitul primului trimestru din 2015, Erste Group deţinea active totale în valoare de 202,6 miliarde EUR şi înregistra un raport cost/venituri de 56,1 %. Indicele capitalului comun de rangul 1 (Basel 3 implementat integral) s-a situat la 10,2%.

Te-ar mai putea interesa și
Enel a extins perioada de negocieri exclusive cu grecii de la PPC pentru vânzarea afacerii din România
Enel a extins perioada de negocieri exclusive cu grecii de la PPC pentru vânzarea afacerii din România
Enel SpA a extins perioada de exclusivitate pentru negocierile cu Public Power Corp (PPC) privind potenţiala vânzare a operaţiunilor sale din România, până la finalul acestei luni, transmite......
Regulile de aur ale contractelor care scapă de griji orice mic antreprenor. OPINIE
Regulile de aur ale contractelor care scapă de griji orice mic antreprenor. OPINIE
Paza bună trece primejdia rea. Acest vechi proverb se potrivește de minune mediului de business românesc, care poate fi ...
Export-record de energie electrică azi, pe fondul vântului puternic și al consumului mic
Export-record de energie electrică azi, pe fondul vântului puternic și al consumului mic
România exportă astăzi masiv energie electrică, uneori la o putere echivalentă cu o treime din producția națională, ...
Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în 2022, cu 25,5%
Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în 2022, cu 25,5%
Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în 2022, cu 25,5%, comparativ cu 2021, la ...