Contractele din România ale unui constructor italian de autostrăzi urmează să fie reziliate – secretar de stat

20 12. 2022
scriosteanu ss

Secretarul de stat în Transporturi a transmis această informație pe pagina proprie de Facebook.

Compania Tirrena Scavi a primit mai multe certificate negative intermediare din cauza ritmului nesatisfăcător de lucru de pe șantierele unde este prezentă.

Luna trecută, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat la Drobeta-Turnu Severin, că în ultima perioada constructorul italian Tirrena Scavi, care avea deja două certificate negative, nu mai lucrase nimic la tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova – Piteşti.

„Pe tronsonul 1 lucrările sunt cam la 52-53% din realizare, doar că în ultima perioadă cei de la Tirrena Scavi nu au făcut aproape nimic. Au primit două certificate negative. În perioada următoare, conform legii, îl vor primi şi pe al treilea. În schimb, pe tronsonul 2 se circulă deja. Pe tronsonul 3 se lucrează foarte bine şi, de asemenea, progresul este bun şi pe tronsonul 4. Să ştiţi că nu sunt adeptul ca de pe poziţia de ministru să fac show în faţa camerelor de luat vederi, să rup contracte şi după aceea să ne chinuim la CNAIR vreo 2-3 ani până când găsesc pe altcineva să reia acel contract din stadiul rămas. Încerc de fiecare dată să găsesc soluţiile cele mai potrivite, astfel încât lucrurile să meargă mai departe”, declara luna trecută ministrul Transporturilor.

Contractul pentru tronsonul 1 al DEx12 (17,7 km) a fost semnat pentru suma de 358,18 milioane de lei fără TVA.

În august, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara anunţă că stadiul lucrărilor la centura ocolitoare sud a municipiului Timişoara era de 54,5%, faţă de 50% cât a fost în luna mai. „În ciuda solicitărilor beneficiarului – CNAIR – DRDP Timişoara – de a se asigura o mobilizare mai mare şi o programare mai eficientă a lucrărilor pe şantierul centurii de sud a Timişoarei, antreprenorul Tirrena Scavi continuă cu un ritm scăzut al lucrărilor şi numai pe anumite secţiuni ale traseului. Stadiul fizic al lucrării este de 54,5%”, arăta atunci DRDP Timişoara.

Contractul pentru Centura de sud a Timișoarei (25,69 km) a fost semnat pentru suma de 272,43 milioane de lei fără TVA.

În iulie 2021, pasionații de infrastructură au postat imagini de pe șantierul lotului cuprins între DN2 și A2 de pe Centura Capitalei, în care constatau că se lucra foarte încet.

Contractul pentru modernizarea Centurii București între DN2 – A2 (11,52 km) a fost semnat pentru suma de 235,75 milioane de lei fără TVA.

Cele trei contracte semnate cu Tirrena Scavi însumează 866,36 milioane de lei fără TVA și vizează construirea/modernizarea a 55 de kilometri de șosea.

Constructorul italian s-a remarcat în trecut prin finalizarea de contracte înainte de termen, fiind alături de UMB unul dintre cei mai dinamici constructori de drumuri din România.