Contractul de furnizare de vaccinuri dintre Comisia Europeană și AstraZeneca rămâne în vigoare și după luna iunie

Comisia Europeană a clarificat luni că actualul contract pentru achiziţia de vaccinuri anti-COVID-19 semnat cu compania farmaceutică AstraZeneca rămâne în vigoare şi după luna iunie.
AGERPRES - lun, 10 mai 2021, 17:25
Contractul de furnizare de vaccinuri dintre Comisia Europeană și AstraZeneca rămâne în vigoare și după luna iunie

Precizările vin după ce comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, declarase în ziua precedentă la postul FranceInfo că Bruxellesul nu va reînnoi acest contract după luna iunie, dând astfel de înţeles că atunci vor înceta livrările vaccinului AstraZeneca pentru statele UE, relatează luni agenţia EFE, citată de Agerpres.

Termenul ”reînnoire” a contractului ”se pretează confuziei şi ar trebui să-l evităm”, a spus purtătorul de cuvânt principal al Comisiei Europene, Eric Mamer. El a precizat că acordul cu AstraZeneca a fost semnat ”pe baza distribuirii dozelor prevăzute”, aşadar contractul nu se încheie atât timp cât nu sunt livrate toate dozele cuprinse în document.

Precizări similare au venit şi din partea purtătorului de cuvânt pentru sănătate al Comisiei Europene, Stefan de Keersmaecker, care a subliniat că ”vaccinul AstraZeneca este foarte important pentru portofoliul nostru” de vaccinuri anti-COVID-19 şi ”este important să primim dozele prevăzute în contract”.

Citește și: Breton: UE nu a reînnoit contractul cu AstraZeneca după luna iunie. ”Vom vedea” dacă o vom face (economica.net)

Ambii purtători de cuvânt l-au corectat astfel pe comisarul Breton, care duminică a spus că contractul cu AstraZeneca se încheie în luna iunie şi ”nu am reînnoit comanda”.

În schimb, ei au confirmat anunţul din aprilie al Comisiei Europene, potrivit căruia aceasta nu va opta pentru cumpărarea celor 100 de milioane de doze suplimentare de vaccin AstraZeneca la care are dreptul conform clauzelor contractului.

AstraZeneca a livrat Uniunii Europene în primul trimestru al acestui an numai 29,8 milioane de doze de vaccin şi promite că, până la sfârşitul lunii iunie, numărul dozelor livrate va ajunge la 100 de milioane, adică numai o treime din cele prevăzute în contractul semnat cu Comisia Europeană, care din acest motiv a acţionat în judecată compania farmaceutică britanico-suedeză.

Citește și: Procesul UE împotriva AstraZeneca pentru nerespectarea livrărilor de vaccin anti-COVID-19 a început miercuri la Bruxelles (economica.net)

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...