Contractul de furnizare de vaccinuri dintre Comisia Europeană și AstraZeneca rămâne în vigoare și după luna iunie

Comisia Europeană a clarificat luni că actualul contract pentru achiziţia de vaccinuri anti-COVID-19 semnat cu compania farmaceutică AstraZeneca rămâne în vigoare şi după luna iunie.
AGERPRES - lun, 10 mai 2021, 17:25
Contractul de furnizare de vaccinuri dintre Comisia Europeană și AstraZeneca rămâne în vigoare și după luna iunie

Precizările vin după ce comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, declarase în ziua precedentă la postul FranceInfo că Bruxellesul nu va reînnoi acest contract după luna iunie, dând astfel de înţeles că atunci vor înceta livrările vaccinului AstraZeneca pentru statele UE, relatează luni agenţia EFE, citată de Agerpres.

Termenul ”reînnoire” a contractului ”se pretează confuziei şi ar trebui să-l evităm”, a spus purtătorul de cuvânt principal al Comisiei Europene, Eric Mamer. El a precizat că acordul cu AstraZeneca a fost semnat ”pe baza distribuirii dozelor prevăzute”, aşadar contractul nu se încheie atât timp cât nu sunt livrate toate dozele cuprinse în document.

Precizări similare au venit şi din partea purtătorului de cuvânt pentru sănătate al Comisiei Europene, Stefan de Keersmaecker, care a subliniat că ”vaccinul AstraZeneca este foarte important pentru portofoliul nostru” de vaccinuri anti-COVID-19 şi ”este important să primim dozele prevăzute în contract”.

Citește și: Breton: UE nu a reînnoit contractul cu AstraZeneca după luna iunie. ”Vom vedea” dacă o vom face (economica.net)

Ambii purtători de cuvânt l-au corectat astfel pe comisarul Breton, care duminică a spus că contractul cu AstraZeneca se încheie în luna iunie şi ”nu am reînnoit comanda”.

În schimb, ei au confirmat anunţul din aprilie al Comisiei Europene, potrivit căruia aceasta nu va opta pentru cumpărarea celor 100 de milioane de doze suplimentare de vaccin AstraZeneca la care are dreptul conform clauzelor contractului.

AstraZeneca a livrat Uniunii Europene în primul trimestru al acestui an numai 29,8 milioane de doze de vaccin şi promite că, până la sfârşitul lunii iunie, numărul dozelor livrate va ajunge la 100 de milioane, adică numai o treime din cele prevăzute în contractul semnat cu Comisia Europeană, care din acest motiv a acţionat în judecată compania farmaceutică britanico-suedeză.

Citește și: Procesul UE împotriva AstraZeneca pentru nerespectarea livrărilor de vaccin anti-COVID-19 a început miercuri la Bruxelles (economica.net)

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Furnizorii de energie și gaze, obligați de lege la compensări și plafonări de prețuri la clienți finalii, se tem că statul nu le va da banii înapoi
Furnizorii de energie și gaze, obligați de lege la compensări și plafonări de prețuri la clienți finalii, se tem că ...
Schema de sprijin pe care Parlamentul vrea să o instituie pentru scăderea pe perioada de iarnă a facturilor la electricitate ...
Start-up-ul Nooka Space inaugurează în Cluj-Napoca cea mai mare rețea de birouri inteligente de proximitate din România
Start-up-ul Nooka Space inaugurează în Cluj-Napoca cea mai mare rețea de birouri inteligente de proximitate din România
Start-up-ul Nooka Space își continuă expansiunea pe plan local și anunță inaugurarea celei mai mari rețele de birouri ...
Gazprom se aşteaptă la vânzări record în 2021
Gazprom se aşteaptă la vânzări record în 2021
 Grupul rus Gazprom se aşteaptă la venituri record anul acesta, în urma majorării preţurilor gazelor în Europa, şi ...