Contribuţii personale la serviciile şi produsele medicale, finanţate prin asigurări voluntare – proiect

Grupul de lucru Asigurări de Sănătate propune impunerea de contribuţii personale la serviciile şi produsele medicale incluse în pachetele de bază care vor putea fi finanţate prin asigurări voluntare, conform unui comunicat de presă al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) remis, vineri, Agerpres.
Economica.net - vin, 23 sept. 2016, 15:10
Contribuţii personale la serviciile şi produsele medicale, finanţate prin asigurări voluntare - proiect

‘Pe termen lung, Grupul susţine oportunitatea adoptării unor măsuri de reformare a întregului sistem de asigurări de sănătate din România, prin crearea cadrului de dezvoltare a pieţei asigurărilor voluntare de sănătate şi de creştere a calităţii serviciilor medicale. O soluţie avută în vedere este impunerea de contribuţii personale la serviciile şi produsele medicale incluse în pachetele de bază care vor putea fi finanţate prin asigurări voluntare. Dezvoltarea asigurărilor voluntare de sănătate este înscrisă ca obiectiv prioritar în Programul de convergenţă 2015 – 2018 transmis de România la Bruxelles şi ar permite reducerea sarcinii bugetare determinate de sistemul public de sănătate’, se arată în document.

Consiliul ASF a discutat, în şedinţa de miercuri, pachetele de soluţii identificate de Grupul de lucru Asigurări de Sănătate şi respectiv de Grupul de lucru Asigurări Agricole ‘pentru creşterea acestor două pieţe esenţiale în vederea construirii unui sistem de asigurări matur şi diversificat’.

Cele două grupuri de lucru au fost constituite la începutul acestui an, alături de alte şase, în cadrul proiectului ASF de conlucrare cu toate părţile implicate pentru modernizarea şi dezvoltarea pieţelor financiare non-bancare.

‘Grupul de lucru Asigurări de Sănătate a propus un pachet de măsuri de termen scurt, mediu şi lung care să permită valorificarea potenţialului de dezvoltare a asigurărilor de sănătate. Dintre măsurile pe termen scurt au fost deja elaborate clarificările tehnice privind aplicarea deductibilităţilor fiscale pentru poliţele de asigurări private de sănătate şi este în curs de realizare eliminarea neclarităţilor din prevederile legale care definesc asigurările suplimentare de sănătate. De la 1 ianuarie 2016, plafonul de deductibilitate fiscală a fost ridicat de la 250 euro pe an la 400 de euro pe an, ceea ce constituie o premisă importantă de impulsionare a asigurărilor private de sănătate’, menţionează sursa citată.

O altă măsură propusă pe termen mediu constă în extinderea asigurărilor private către unităţile sanitare publice.

‘În acest scop este necesară amendarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, dezvoltarea de produse de asigurare adecvate de către asigurătorii privaţi, dar şi susţinerea demersurilor unităţilor medicale publice pentru prestarea de servicii în regim privat’, informează ASF.

Din Grupul asigurări de sănătate şi agricole fac parte Cornel Coca Constantinescu (coordonator), prim – vicepreşedintele ASF, reprezentanţi ai ASF, ai UNSAR, ai Ministerului Sănătăţii, ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi ai Consiliului Investitorilor Străini.

Te-ar mai putea interesa și
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Uniunea Europeană este pregătită să abordeze problema importurilor de gaze rusești pe continentul european, pe fondul discuțiilor despre un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit......
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul de la marginea Bucureştiului
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul ...
Consilierii generali vor dezbate în şedinţa de luni un proiect de hotărâre prin care solicită scoaterea definitivă ...
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
Pentru HAI Aluminium, parteneriatul cu Wiren reprezintă tranziția către un consum independent, din surse de energie sustenabilă. ...