Conturile Revolut ale românilor scapă de controlul Fiscului. Ele nu pot fi nici poprite de ANAF

Chiar dacă ANAF, sub incidenţa directivelor europene, a dat lege pentru monitorizarea tuturor conturilor bancare deţinute de persoanele fizice, clienţii Revolut scapă şi de această directivă. Fiscul va putea avea acces, cel mult, la contul global deţinut de Revolut la Libra Internet Bank, dar nu la conturile individuale ale clienţilor Revolut. ANAF nu poate pune poprire pe aceste conturi.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 10 ian. 2021, 19:54
Conturile Revolut ale românilor scapă de controlul Fiscului. Ele nu pot fi nici poprite de ANAF

„Registrul central electronic pentru conturi de plăți și conturi bancare” va fi operat din 11 ianuarie de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), iar toate instituțiile care au conturi financiare pentru persoane fizice și juridice vor fi obligate să trimită Fiscului toate informațiile financiare pe care le au despre firme și cetățeni.

Băncile și alte entități care operează conturi financiare vor fi obligate ca în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a Registrului, de pe 11 ianuarie, să dea Fiscului toate datele clienților.

De supravegherea directă a tranzacțiilor se va ocupa Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB). Guvernul României a emis o ordonanță de urgență în acest scop în 1 iulie 2020, numele ei fiind OUG 111/2020. Ea ar alinia legislația românească la cea europeană anti-terorism.

Cu toate acestea, ANAF nu va avea acces la conturile individuale ale clienților Revolut. Asta, în primul rând pentru că Revolut este o entitate financiară care nu este rezidentă în România. „ANAF va avea acces la contul global deținut de Revolut la Libra Internet Bank și implicit la tranzacțiile realizate de Revolut prin acel cont”, spune unul dintre jucătorii din piaţa bancară.

Concluzia este că ANAF poate avea doar indirect informații despre unele tranzactii ale clienților Revolut din România, dar nu la toate, și nu la situația generală a conturilor clienților Revolut din România.

În plus, ANAF nu poate pune nicio poprire pe aceste conturi. Dacă însă decizia de poprire este validată de o instanţă din ţara de rezidenţă a Revolut, adică Lituania, ANAF poate pune poprire şi pe conturile din România.

Registrul central electronic pentru conturi de plăți și conturi bancare va conține informații despre datele bancare/plăți ale tuturor firmelor și persoanelor fizice, pentru a face mai ușoară aplicarea acestei legislații privind „spălarea banilor”.

În registrul conturilor bancare vor apărea următoarele informații: datele de identificare ale contului și ale clientului titular; datele de identificare ale persoanelor care dețin drept de semnătură pentru conturile deschise sau pretind că acționează în numele clientului; datele de identificare ale beneficiarului real al titularului de cont-client; datele de identificare ale concesionarului casetei de valori. Deoarece este vorba despreo lege, toate aceste proceduri nu încalcă prevederile GDPR.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova recunoaște că starea culturilor agricole este una proastă
Moscova recunoaște că starea culturilor agricole este una proastă
Culturile de iarnă din Rusia sunt într-o stare proastă şi o parte din ele vor trebui înlocuite cu culturi de primăvară, astfel că este greu să fie făcute previziuni cu privire la recoltele......
Rețeaua Amethyst Radiotherapy va deschide în 2025 două clinici noi în România, în Piatra Neamț și Satu Mare, în urma unei investiții de 10 milioane de euro
Rețeaua Amethyst Radiotherapy va deschide în 2025 două clinici noi în România, în Piatra Neamț și Satu Mare, în ...
Lanțul european de clinici de terapie Amethyst Radiotherapy va inaugura în 2025 două noi centre în Piatra Neamț și ...
Clienții benzinăriilor RO vor beneficia de reduceri la carburanți sau produse selectate, prin cardul de discount OSCAR RO
Clienții benzinăriilor RO vor beneficia de reduceri la carburanți sau produse selectate, prin cardul de discount OSCAR ...
RO Concept OSCAR, rețeaua de benzinării de retail în franciză dezvoltată de OSCAR Downstream, cel mai mare furnizor ...
Comisia Europeană propune ca statele membre să primească o perioadă de șase luni pentru introducerea noului sistem digital de control al frontierelor
Comisia Europeană propune ca statele membre să primească o perioadă de șase luni pentru introducerea noului sistem digital ...
Comisia Europeană (CE) a propus joi să acorde statelor membre o perioadă de şase luni pentru aplicarea progresivă a ...