Convorbire telefonică Biden-Băsescu despre Deveselu, UE, Siria, investiţii şi relaţii bilaterale

Preşedintele Traian Băsescu şi vicepreşedintele SUA, Joseph Biden, au avut o conversaţie telefonică, la cererea oficialului american, subiectele vizând relaţiile bilaterale, baza de la Deveselu, criza din Siria, UE, prespectivele economice ale României şi investiţiile americane în ţara noastră.
Economica.net - joi, 24 oct. 2013, 19:23
Convorbire telefonică Biden-Băsescu despre Deveselu, UE, Siria, investiţii şi relaţii bilaterale

Preşedintele Băsescu şi vicepreşedintele SUA, Joseph Biden, au avut în cursul serii de joi o convorbire telefonică, desfăşurată la cererea oficialului american, informează Preşedinţia, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

„Domnul vicepreşedinte Joseph Biden şi-a exprimat recunoştinţa faţă de preşedintele României, domnul Traian Băsescu, pentru modul în care ţara noastră se implică în proiectele politice şi militare care privesc securitatea internaţională, precum şi pentru participarea trupelor româneşti în misiunile militare din Afganistan. Totodată, domnia sa a salutat, de asemenea, în numele Statelor Unite ale Americii, începerea lucrărilor la situl pentru amplasarea sistemului antirachetă de la Baza din Deveselu, o componentă a securităţii şi a structurii de apărare a NATO”, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei remis MEDIAFAX.

Preşedintele Traian Băsescu a reiterat interesul deosebit pentru Parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, subliniind că relaţiile bilaterale dintre ţările noastre reprezintă, în acest moment, una dintre cele mai puternice garanţii pentru securitatea României, precum şi pentru stabilitatea regională în Europa de Sud-Est, se precizează în comunicat.

„Domnul preşedinte Traian Băsescu şi domnul vicepreşedinte Joseph Biden au făcut o evaluare a crizei din Siria şi au analizat capabilităţile disponibile vizând implementarea cât mai rapidă a deciziilor politice privind eliminarea arsenalului chimic sirian. Domnul preşedinte Traian Băsescu şi domnul vicepreşedinte Jopseph Biden au făcut o analiză a şanselor de succes în procesul de apropriere de Uniunea Europeană (UE) ale Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius (Republica Lituania) din perioada 28 – 29 noiembrie a.c., domnul preşedinte Traian Băsescu considerând că cele trei state au şanse reale în procesul de asociere la UE şi că România le va susţine fără rezerve”, se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei, Traian Băsescu a vorbit şi despre „importanţa deosebită a investiţiilor americane în ţara noastră, cu un accent special pe domeniile care ar genera dezvoltarea economică, aşa cum sunt cercetarea în domeniul tehnologiilor de vârf, industria IT, industria auto, agricultura, industria alimentară şi industria echipamentelor petroliere”.

„Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Joseph Biden, a subliniat potenţialul mare de creştere economică al României în următorii ani dacă aceasta va continua să dezvolte un mediu de afaceri predictibil şi transparent”, mai informează Preşedinţia.

Preşedintele Traian Băsescu participă, joi, la Reuniunea Consiliului European, la Bruxelles. Convorbirea Biden-Băsescu are loc la scurt timp după ce premierul Ponta a fost primit la Casa Albă de către Joe Biden.

Premierul Victor Ponta s-a aflat în vizită oficială la Washington în perioada 21-23 octombrie, fiind primit de vicepreşedintele SUA pentru o discuţie al cărei principal subiect a fost Parteneriatul strategic politic şi militar dintre cele două ţări.

Ponta a declarat că l-a asigurat pe Biden că justiţia din România nu va mai fi niciodată implicată în bătălii politice, precizând că subiectul a fost abordat nu legat de politica internă, ci de interesul companiilor de a li se apăra interesele legitime.

„Mi-a spus (Biden-n.r.) că pentru companiile americane – şi a fost importantă această nuanţă – ideea de a avea o justiţie independentă şi eficientă este foarte importantă. L-am asigurat că justiţia va fi din ce în ce mai mult scoasă din bătăliile politice interne, pentru că a fost un câmp de bătălie pentru politica internă în ultimii ani, iar eu l-am asigurat, ca fost procuror şi om care înţelege cum funcţionează justiţia şi în America, şi în ţările europene, că principalul obiectiv este de a nu mai băga vreodată justiţia în bătăliile politice. Sunt convins că lucrul acesta se va întâmpla începând cu 2014 şi nu vom mai avea nici în România discuţiile cu «ăştia sunt procurorii mei şi trebuie să vă bag pe toţi în închisoare ca să arăt că eu sunt cu procurorii sau cu judecătorii»”, a spus Ponta.

Premierul a mai arătat că mesajul primit din partea vicepreşedintelui american a fost că, pentru SUA, România rămâne un aliat important în regiune din punct de vedere politic, militar, dar şi economic.

„Mesajul a fost foarte clar: «Contaţi pentru Statele Unite, dar fiţi puternici voi înşivă, fiţi puternici în primul rând economic»”, a spus Ponta.

Te-ar mai putea interesa și
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor, într-un efort de a ţine sub control......
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, ...