Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică care s-a dezintegrat la câteva minute după lansare şi nu a depăşit graniţele

Coreea de Nord a lansat sâmbătă o rachetă balistică dintr-o zonă la nord de capitala Phenian, a anunţat statul-major interarme din Coreea de Sud, într-un comunicat citat de Yonhap.
Economica.net - sâm, 29 apr. 2017, 04:59
Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică care s-a dezintegrat la câteva minute după lansare şi nu a depăşit graniţele

Militarii sud-coreeni afirmă că a fost un test nereuşit. Lansarea a fost efectuată înspre nord-est, la ora locală 5.30 (23.30 ora României), din provincia nord-coreeană Pyeongan de Sud.

Oficiali americani au declarat agenţiei Reuters, sub rezerva anonimatului, că a fost probabil o rachetă cu rază medie cunoscută sub denumirea de KN-17, care s-a dezmembrat după câteva minute de la lansare. Căpitanul-comandor Dave Benham, purtător de cuvânt al comandamentului american din Pacific, a declarat că racheta nu a ieşit de pe teritoriul Coreei de Nord şi nu a reprezentat o ameninţare pentru America de Nord.

Casa Albă a declarat prin purtătorul de cuvânt Sean Spicer că preşedintele Donald Trump a fost informat despre lansare.

Răspunsul SUA ar putea consta în noi sancţiuni pentru Coreea de Nord şi pentru anumite organizaţii din China, în noi exerciţii navale şi în desfăşurarea mai multor nave şi avioane în regiune, a afirmat o oficialitate americană care a cerut Reuters să nu îi dezvăluie identitatea. A fost genul de provocare aşteptat din partea Phenianului, înaintea alegerilor prezidenţiale din Coreea de Sud, care vor avea loc pe 9 mai, a susţinut sursa respectivă.

Evenimentul s-a produs la numai câteva ore după ce Consiliul de Securitate al ONU s-a întrunit la nivel ministerial, iar secretarul de stat american Rex Tillerson a cerut tuturor statelor membre ale organizaţiei să sporească presiunile asupra Coreei de Nord pentru a pune capăt programelor acestei ţări de înarmare nucleară şi cu rachete. ‘Ameninţarea unui atac nuclear nord-coreean la Tokyo sau Seul este reală. Şi probabil este doar o chestiune de timp până când Coreea de Nord dezvoltă capacitatea de a lovi Statele Unite continentale. A nu acţiona acum asupra celei mai presante probleme de securitate din lume poate duce la consecinţe catastrofale’, a avertizat el.

 

Coreea de Nord doreşte să fie recunoscută ca putere nucleară. Trebuie adusă la masa negocierilor – ministru sud-coreean

Ministrul sud-coreean de externe Yun Byung-se a avertizat comunitatea internaţională să nu se grăbească să reia dialogul cu Coreea de Nord înainte de a-i verifica intenţiile, transmite Yonhap.

Adresându-se Consiliului de Securitate al ONU, reunit vineri la nivel de miniştri, Yun a arătat că Phenianul nu este interesat de denuclearizare, ci de recunoaşterea ca putere nucleară, în vederea unor ‘negocieri de dezarmare’.

Şeful diplomaţiei de la Seul a cerut sancţiuni mai aspre împotriva Coreei de Nord, cum ar fi oprirea importului şi alimentării cu ţiţei, sistarea totală a exporturilor şi luarea în considerare cu seriozitate a calităţii de membru al ONU.

‘Vreau să fie clar, obiectivul nostru nu este să îngenunchem Coreea de Nord, ci să o aducem la masa negocierilor pentru o denuclearizare reală’, a insistat ministrul sud-coreean. El a subliniat că nu ar trebui repetate eşecurile negocierilor anterioare cu regimul nord-coreean imprevizibil.

Te-ar mai putea interesa și
Gazprom, pregătit să majoreze livrările de gaze către Europa
Gazprom, pregătit să majoreze livrările de gaze către Europa
Grupul energetic rus Gazprom este pregătit să majoreze livrările de gaze naturale către Europa....
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Executivul de la Londra a anunțat un plan prin care 5.000 de şoferi de camion de mare tonaj vor putea veni în Marea Britanie, ...
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a adoptat astăzi o decizie prin care purtarea măştii ...
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare va traversa teritoriul României ...