Coreea de Nord a lansat o rachetă ce a trecut pe deasupra Japoniei. Reuniune de urgenţă a Consiliul de Securitate al ONU

Coreea de Nord a lansatt marţi dimineaţa o rachetă, din apropiere de Phenian, care a survolat nordul Japoniei, au anunţat guvernele sud-coreean şi japonez, relatează Reuters, citat de News.ro.
Economica.net - mar, 29 aug. 2017, 05:27
Coreea de Nord a lansat o rachetă ce a trecut pe deasupra Japoniei. Reuniune de urgenţă a Consiliul de Securitate al ONU

Potrivit televiziunii japoneze NHK, racheta s-a rupt în trei bucăţi şi a căzut la 1.180 de kilometri est de Insula Hokkaido, scrie News.ro.

Acest tir de rachetă a reprezentat o ameninţare gravă la adresa Japoniei, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului de la Tokyo, Yoshihide Suga, potrivit DPA.

Guvernul japonez a îndemnat populaţia din zonă, prin intermediul sistemului de alertă J-Alert, să ia măsuri de precauţie.

Armata niponă nu a încercat să o doboare când a trecut peste teritoriul Japoniei, în jurul orei locale 6.07 (00.07 ora României), a declarat ministrul Apărări, Itsunori Onodera, precizând că racheta s-a dezmembrat în trei bucăţi şi a căzut în apă.

Experţii spun că sistemele japoneze şi sud-coreene care sunt construite pentru a intercepta rachete ar întâmpina dificultăţi în a doborî o rachetă care zboară direct pe deasupra teritoriului lor, scrie News.ro.

Posturile de radio şi televiziune din Japonia şi-au întrerupt programele obişnuite pentru a anunţa “Alertă J”, avertizând oamenii în legătură cu racheta. Trenurile de mare viteză şi-au întrerupt temporar circulaţia, iar la megafoanele din oraşele de pe insula Hokkaido au răsunat alarme.

Statul Major sud-coreean a anunţat că proiectilul a fost tras din regiunea Sunan, în apropiere de Phenian, imediat înainte de ora locală 6.00 (0.00, ora României).

Pentagonul a confirmat că tirul nord-coreean a survolat Japonia

”Racheta lansată de Coreea de Nord a survolat Japonia”, a declarat un purtător de cuvânt al Forţelor terestre (US Army), colonelul Rob Manning, citat de CNN.

”Evaluăm această lansare”, a adăugat el.

Phenianul a lansat sâmbătă trei rachete cu rază scurtă de acţiune din provincia Kangwon.

Preşedintele american Donald Trump a postat pe Twitter o ”fotografie divulgată” care surprinde tirul nord-coreean de marţi.

Tensiunile între Coreea de Nord şi Statele Unite au scăzut după săptămâni de ameninţări.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un a ameninţat că va lansa rachete în mare, în apropiere de Insula Guam, un teritoriu american la Oceanul Pacific, iar preşedintele american Donald Trump a avertizat Phenianul cu ”focul şi furia” în cazul în care ameninţă Statele Unite.

Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte marţi

Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte marţi pentru a discuta despre cea mai recentă lansare de rachetă din partea Coreei de Nord, în timp ce liderii din regiune condamnă acţiunea “necugetată” a Phenianului, relatează Reuters.

“Acţiunea necugetată a Coreei de Nord este fără precedent, gravă şi o ameninţare puternică la adresa naţiunii noastre”, le-a spus premierul Shinzo Abe reporterilor.

Abe a precizat că a discutat cu Trump marţi şi că ambii au convenit să intensifice presiunea asupra Coreei de Nord. Liderul de la Casa Albă a mai spus că SUA sunt “100% cu Japonia”, le-a dat asigurări premierul de la Tokyo reporterilor.

“Vom răspunde ferm, în baza alianţei noastre solide cu Statele Unite, în cazul în care Coreea de Nord continuă provocările nucleare şi balistice”, a avertizat şi Ministerul sud-coreean de Externe într-un comunicat.

La Washington, Pentagonul a confirmat că racheta a zburat pe deasupra Japoniei, dar a dat asigurări că nu a reprezentat un pericol pentru America de Nord şi a anunţat că strânge informaţii suplimentare.

Premierul australian Malcolm Turnbull a insistat ca Beijingul, principalul aliat şi partener comercial al Phenianului, să exercite presiuni mai mari pentru rezolvarea crizei.

La începutul acestei luni, Coreea de Nord a ameninţat că va lansa patru rachete Hwasong-12 în mare, în apropiere de teritoriul american Guam, din Pacific. Ameninţarea a venit după ce preşedintele american Donald trump a avertizat Phenianul că se va confrunta cu “foc şi furie”.

Coreea de Nord a efectuat zeci de teste balistice sub conducerea lui Kim Jong-un, dintre care cel mai recent sâmbătă, însă lansarea de proiectile deasupra Japoniei este rară.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate luna aceasta noi sancţiuni vizând răspunsuul Coreei de Nord la două teste cu rachetă cu rază lungă de acţiune, în iulie.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
R.Moldova va cumpăra gaze naturale şi din Olanda, după contractul semnat cu Polonia
R.Moldova va cumpăra gaze naturale şi din Olanda, după contractul semnat cu Polonia
Republica Moldova a încheiat marţi cu compania olandeză Vitol un contract pentru achiziţia de gaze naturale, al doilea ...
Licitaţia pentru finalizarea modernizării sectorului A1- DN 7 al centurii Bucureşti a fost publicată în SEAP
Licitaţia pentru finalizarea modernizării sectorului A1- DN 7 al centurii Bucureşti a fost publicată în SEAP
Bucureşti, 26 oct /Agerpres/ - Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a încărcat în SICAP documentaţia ...
Răzvan Nicolescu, președintele AECCSC: România are cel mai mic nivel de emisii per capita din țările UE
Răzvan Nicolescu, președintele AECCSC: România are cel mai mic nivel de emisii per capita din țările UE
România are cel mai mic nivel de emisii (de gaze cu efect de seră) per capita din ţările Uniunii Europene şi este şi ...