Coreea de Nord: A murit arhitectul programului balistic şi nuclear

Coreea de Nord a anunţat miercuri decesul arhitectului programului balistic şi nuclear al ţării, generalul în retragere Jon Pyong-Ho, al cărui nume figurează pe lista persoanelor fizice vizate de sancţiunile internaţionale, relatează AFP.
Economica.net - mie, 09 iul. 2014, 05:43
Coreea de Nord: A murit arhitectul programului balistic şi nuclear

Jon Pyong-Ho, care s-a retras din viaţa publică în 2011, a încetat din viaţă în urma unui atac de cord, marţi, la vârsta de 88 de ani, a precizat agenţia oficială nord-coreeană KCNA.

Phenianul îi pregăteşte funeralii naţionale, iar cortegiul va fi condus de conducătorul ţării, Kim Jong-Un, a precizat agenţia, care a subliniat că fostul generalul şi-a ‘consacrat întreaga sa viaţă industriei apărării’.

Colaborator apropiat al tatălui lui Kim Jong-Un, Kim Jong-Il, care s-a aflat în fruntea ţării până la moartea sa în decembrie 2011, Jon Pyong-Ho a condus şi supravegheat primul test nuclear efectuat de Coreea de Nord în octombrie 2006.

Potrivit site-ului de expertiză asupra Coreii de Nord, NK Leadership Watch, a supravegheat în anii 1990 dezvoltarea rachetelor balistice cu rază medie de acţiune şi a oferit Pakistanului planurile de proiectare a acestora în schimbul informaţiilor cu privire la tehnologia de îmbogăţire a uraniului prin ultracentrifugare.

În 2008 şi 2009, Jon Pyong-Ho a condus al doilea test cu rachetă cu rază lungă de acţiune şi al doilea test nuclear.

Conform serviciilor americane de informaţii, el era unul dintre personajele cheie ale activităţilor de comerţ internaţional al armamentului desfăşurate de Phenian, în special în ce priveşte expedierea de componente pentru rachetele cu rază lungă de acţiune, reactoare nucleare şi arme convenţionale spre ţări cum ar fi Iranul, Siria şi Birmania.

Jon Pyong-Ho face parte dintre persoanele vizate nominal de sancţiunile impuse de Statele Unite, ONU şi Uniunea Europeană.

În omagiul său, KCNA a subliniat ‘contribuţia deosebită’ a lui Jon Pyong-Ho, care a transformat Coreea de Nord într-un ‘stat nuclear şi capabil să producă şi să lanseze sateliţi’.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...