Coreea de Nord a prezentat conditii pentru reluarea dialogului cu SUA şi Coreea de Sud

Coreea de Nord a întocmit joi o listă cu condiţii în vederea unei reluări a dialogului cu vecinul său de la sud şi cu Statele Unite, între care figurează retragerea sancţiunilor ONU şi încetarea manevrelor militare comune americano-sud-coreene, condiţii respinse de Seul.
Economica.net - joi, 18 apr. 2013, 12:55
Coreea de Nord a prezentat conditii pentru reluarea dialogului cu SUA şi Coreea de Sud

„Dacă inamicii (adică) Statele Unite şi (Coreea de) Sud (…) vor cu adevărat dialogul şi negocierea, ei ar trebui să adopte aceste măsuri”, a anunţat Comisia pentru Apărare Naţională nord-coreeană într-un comunicat.

Coreea de Sud a calificat joi ca „de neînţeles” condiţiile impuse de către Coreea de Nord în vederea reluării dialogului cu Seulul şi Washingtonul şi a îndemnat Phenianul să opteze pentru schimburi cu comunitatea internaţională şi să înceteze să formuleze solicitări „absurde”.

„Cererile Coreei de Nord sunt complet de neînţeles. Este absurd”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean de Externe, comentând solicitarea Phenianului de retragere a sancţiunilor ONU.

„Îndemnăm (Coreea de) Nord să înceteze de îndată să formuleze cereri atât de neînţeles şi să facă nişte alegeri judicioase, aşa cum am încurajat-o în mai multe rânduri”, a adăugat purtătorul de cuvânt Cho Tai-young.

Condiţiile Coreei de Nord

În comunicatul publicat joi, Comisia pentru Apărare Naţională nord-coreeană citează „retragerea rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU născocite din motive groteşti” ca pe o condiţie în vederea unei reluări a negocierilor.

Comisia solicită totodată încetarea manevrelor militare comune efectuate de către Statele Unite şi Coreea de Sud în sudul peninsulei.

Tensiunea a urcat puternic în Peninsula Coreea după al treilea test nuclear nord-coreean, efectuat pe 12 februarie, urmat de o nouă serie de sancţiuni ONU împotriva Phenianului.

Condiţiile unei reluări a unui dialog sunt, în prezent, tema dominantă, după mai multe zile de temeri cu privire la efectuarea unui nou tir de rachetă de către Coreea de Nord, în perioada marcării, pe 15 aprilie, a 101 ani de la naşterea fondatorului ţării, Kim Il-sung, bunicul actualului lider, Kim Jong-un.

Armata nord-coreeană a adresat un ultimatum Seulului, adăugând că, dacă Selul vrea cu adevărat dialogul şi negocieri, „este necesar să prezinte scuze pentru toate acţiunile ostile vizând Coreea de Nord”.

Noua preşedintă a Coreei de Sud Park Geun-hye şi secretarul de Stat american John Kerry au subliniat amândoi, în cursul unui turneu al şefului diplomaţiei americane în Asia de Nord-est, că o reluare a dialogului va avea loc numai atunci când Coreea de Nord îşi va „schimba comportamentul” şi va îşi respecta obligaţiile internaţionale, în special cele referitoare la programul său nuclear.

Park Geun-hye a promis în campania electorală să flexibilizeze poziţia Seulului faţă de Phenian, după o lungă perioadă în care predecesorul său a purtat o politică intransigentă.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul de la Viena a adoptat joi legea privind obligaţia tuturor adulţilor de a se vaccina împotriva COVID-19, Austria ...
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda Moscovei
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda ...
Statele Unite au impus joi sancţiuni împotriva unor actuali şi foşti oficiali ucraineni pe care îi acuză de implicare ...
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Personalul implicat în protestele de joi refuză să îşi reia activitatea, deşi instanţa a dispus suspendarea grevei, ...