Coreea de Nord anunţă că a efectuat primul test „reuşit” de bombă cu hidrogen

Coreea de Nord a anunţat că a efectuat primul test 'reuşit' de bombă cu hidrogen, marcând un avans important în programul ei nuclear dacă se confirmă, la câteva ore după ce a fost detectat un cutremur ce părea a fi artificial în apropierea unui sit de testare nucleară, informează Yonhap, AFP şi Reuters.
Economica.net - mie, 06 ian. 2016, 05:22
Coreea de Nord anunţă că a efectuat primul test

‘Primul test de bombă cu hidrogen a fost finalizat cu succes la 10.00 (1.30 GMT) la 6 ianuarie 2016, pe baza determinării strategice a Partidului Muncitoresc’ la putere, a anunţat televiziunea de stat nord-coreeană.

‘Cu succesul perfect al bombei noastre cu hidrogen istorice, noi ne alăturăm rândurilor statelor nucleare avansate’, a adăugat prezentatorul, precizând că dispozitivul testat era ‘miniaturizat’.

Acest test a fost ordonat personal de liderul nord-coreean Kim Jong-Un şi a intervenit cu două zile înainte de aniversarea sa.

Luna trecută, conducătorul nord-coreean lăsase să se înţeleagă în cursul unui tur de inspecţie la un sit militar că ţara sa pusese la punct o bombă cu hidrogen, dar Washingtonul emisese îndoieli asupra veridicităţii acestei afirmaţii.

Phenianul a testat de trei ori bomba atomică A, care utilizează fisiunea nucleară, în 2006, 2009 şi 2013. Aceste teste i-au atras mai multe sancţiuni internaţionale. O bombă cu hidrogen produce o explozie mult mai puternică.

‘Acest ultim test, care este produsul tehnologiei noastre şi a forţei noastre de muncă, confirmă faptul că resursele tehnologice pe care le-am dezvoltat recent sunt bune şi demonstrează ştiinţific impactul bombei noastre H miniaturizate’, a continuat prezentatorul televiziunii nord-coreene.

SUA promit un răspuns adecvat ‘provocărilor’ Phenianului

SUA au criticat ‘provocările’ Coreii de Nord, declarându-se totuşi incapabile să confirme dacă această ţară a efectuat într-adevăr un test al bombei cu hidrogen, aşa cum pretinde, relatează AFP.

‘Nu putem să confirmăm aceste afirmaţii pentru moment’, dar ‘condamnăm orice violare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi invităm din nou Coreea de Nord să-şi respecte obligaţiile şi angajamentele internaţionale’, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale de la Casa Albă, Ned Price, într-un comunicat difuzat în noaptea de marţi spre miercuri.

Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a calificat miercuri testul de bombă cu hidrogen realizat de Coreea de Nord o ‘provocare gravă’ în faţa eforturilor mondiale de neproliferare nucleară şi o ‘ameninţare serioasă’ împotriva Japoniei, informează Reuters şi AFP.

‘Condamn ferm’ acest test, a declarat Abe presei. ‘Testul nuclear efectuat de Coreea de Nord este o ameninţare serioasă la adresa securităţii ţării noastre, iar noi absolut nu îl putem tolera’, a adăugat el, spunând că vede în el ‘o provocare gravă în faţa eforturilor internaţionale de neproliferare’.

La rândul ei, Coreea de Nord a declarat miercuri că va continua să-şi consolideze programul nuclear în scopul de a se proteja împotriva politicilor ostile ale Statelor Unite.

Într-un comunicat după efectuarea celui de-al patrulea test nuclear, agenţia de presă de stat din Coreea de Nord a afirmat că Phenianul nu va renunţa la programul său nuclear atât timp cât Statele Unite îşi menţin ceea ce agenţia a numit ‘poziţia sa de agresiune’.

Coreea de Nord a declarat de asemenea că va acţiona ca un stat nuclear responsabil şi a promis să nu utilizeze armele sale nucleare, cu excepţia cazului dacă suveranitatea îi este încălcată. De asemenea, ea afirmă că nu va transfera capabilităţile sale nucleare altor părţi, notează Reuters.

Agerpres

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...