Coreea de Nord anunţă că „ultimul model de rachetă” poate să transporte focoase nucleare

Regimul nord-coreean a anunţat luni dimineaţă că ultima lansare a unei rachete balistice a demonstrat că aceasta poate să transporte o focoasă nucleară ”mare şi puternică”. Acest anunţ vine după ce regimul a lansat în urmă cu o zi un nou tir de rachetă balistică, primul de la alegerea noului preşedinte de la Seul, transmite CNN citat de News.ro.
Economica.net - lun, 15 mai 2017, 05:50
Coreea de Nord anunţă că

Liderul Kim Jong-un a supravegheat personal lansarea rachetei Hwasong-12, care a ajuns la o altitudine de 2.111 kilometri şi a zburat 787 de kilometri în direcţia Rusiei, înainte de a se prăbuşi în Marea Japoniei, scrie News.ro.

Potrivit presei nord-coreene, acest test a avut drept scop ”verificarea specificaţiilor tactice şi tehnologice ale noilor rachete balistice, care sunt capabile să transporte focoase nucleare mari şi puternice”.

De asemenea, regimul nord-coreean a avertizat împotriva unei provocări din partea Statelor Unite, precizând că ”atât continentul american, cât şi operaţiunile din Pacific” sunt în raza de acţiune a rachetelor balistice lansate de Phenian.

Experţii sud-coreeni au explicat că ultima rachetă a fost lansată în apropierea localităţii Kusong şi a zburat deasupra ţării şi a Mării Japoniei, înainte de a se prăbuşi la aproximativ 100 de kilometri de oraşul rus Vladivostok.

Însă, Rusia a susţinut că racheta a căzut la peste 500 de kilometri de ţărmurile sale şi de Vladivostok.

Ministrul Apărării de la Tokyo a precizat că racheta ajuns la o altitudine de 2.000 de kilometri şi a zburat pentru aproximativ 30 de minute.

”Este posibil să fie vorba de un nou tip de rachetă”, a declarat ministrul Tomomi Inada.

De asemenea, altitudinea ridicată şi timpul lung de zbor indică că este vorba de o rachetă cu rază extinsă de acţiune, potrivit unui codirector al Uniunii Cercetătorilor Îngrijoraţi.

Acest cercetător a explicat că racheta ar putea să lovească insula americană Guam din Oceanul Pacific.

În Guam este situată baza aeriană Andersen, unde armata depozitează mai multe bombardiere, precum B-1, B-2 şi B-52.

Moscova a răspuns faţă de ultimul test al regimului nord-coreean şi a ridicat nivelul de alertă pentru apărarea aeriană din estul extrem al Rusiei.

”Nu putem să înţelegem că teritoriul rus nu este doar vizat de un atac, dar este şi un loc unde rachetele cad. Pentru a ne proteja de asemenea incidente, noi ne vom păstra sistemele de apărare antiaeriană pregătite de luptă în estul extrem al Rusiei”, a declarat preşedintele comisiei de Apărare şi Securitate din Consiliul Federal, Viktor Ozerov.

Tensiunile sunt puternice în prezent în jurul peninsulei coreene, în contextul unei retorici tot mai ferme a mai multor părţi în acest dosar, dar mai ales din partea Statelor Unite şi regimului lui Kim Jong-un.

Washingtonul a sugerat că toate opţiunile sunt pe masă în acest dosar, inclusiv opţiunea militară. Preşedintele Donald Trump a părut însă să-şi îmblânzească tonul recent, declarând că ar fi ”onorat” să se întâlnească cu liderul nord-coreean Kim Jong-un.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii USR despre Programul de guvernare
Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii USR despre Programul de guvernare
Premierul desemnat Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii conducerii Uniunii Salvaţi România pe marginea Programului ...
Provocările legate de aprovizionare frânează creșterea pe piața PC-urilor în T3
Provocările legate de aprovizionare frânează creșterea pe piața PC-urilor în T3
Livrările globale de PC-uri tradiționale, inclusiv desktop-uri, notebook-uri și stații de lucru, au ajuns la 86,7 milioane ...
Începe Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video
Începe Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video
Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video, debutează luni, iar timp de o săptămână ...