1EUR = 4.8074 RON | Bucureşti 12 º

Extern

Coreea de Nord ar fi deschisă faţă de dezarmarea nucleară, dacă ar primi garanţii că regimul nu va fi schimbat, susţine Coreea de Sud

Coreea de Nord ar fi dispusă să accepte denuclearizarea dacă ar primi garanţii privind siguranţa regimului Kim Jong Un, susţine preşedinţia sud-coreeană. Noua postură a Phenianului ar putea deschide calea către negocieri directe între Coreea de Nord şi Statele Unite şi către normalizarea relaţiilor. 

06 mar, 2018 | ECONOMICA.net

Chung Eui-yong, directorul pentru securitate naţională al preşedintelui sud-coreean, a avut zilele trecute o întrevedere cu liderul suprem nord-coreean, Kim Jong-un. Eui-yong este şeful echipei de negociatori trimişi la Phenian de preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in.

Oficialul sud-coreean a susţinut o conferinţă de presă după revenirea la Seul, anunţând noua poziţie a Coreei de Nord în negocierile privind programul nuclear. Anterior, dezarmarea nucleară nu părea să fie pe masă.

Cei doi lideri vor ograniza la sfârşitul lunii aprilie un summit într-o locaţie aflată la frontiera dintre cele două state, potrivit Bloomberg.

Trimisul sud-coreean la Phenian a adăugat că liderul suprem Kim este pregătit să poarte negocieri privind dezarmarea nucleară cu Statele Unite.

"Coreea de Nord şi-a exprimat clar intenţia de denuclearizare pe Peninsula Coreeană şi, dacă nu există o ameninţare militară şi securitatea regimului nord-coreean este garantată, au afirmat clar că nu există motive să deţină arme nucleare", a anunţat preşedinţia sud-coreeană, potrivit Bloomberg.

Anterior, administraţia preşedintelui american Donald Trump a avertizat că regimul de la Phenian trebuie să fie deschis faţă de posibilitatea denuclearizării înainte de orice fel de negocieri între Washington şi Phenian.

Tensiunile din regiunea Asia-Pacific au fost inflamate în ultimul an de postura Coreei de Nord. Statul, izolat pe scena internaţională, a efectuat numeroase teste cu rachete balistice şi cu arme atomice, ameninţând că ar fi dezvoltat capabilitatea de a ataca SUA cu arme nucleare. Comunitatea internaţională a reacţionat prin înăsprirea sancţiunilor economice îndreptate împotriva regimului de la Phenian.

Programul nuclear al Coreei de Nord reprezintă un punct sensibil pe agenda internaţională de mai bine de două decenii.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO