Coreea de Nord ar putea efectua două teste nucleare – presă

Coreea de Nord s-ar pregăti pentru două teste nucleare, ce ar urma să fie efectuate simultan sau succesiv, potrivit unei surse militare sud-coreene, citate de cotidianul Chosun Ilbo, în ediţia electronică.
Economica.net - lun, 04 feb. 2013, 09:44
Coreea de Nord ar putea efectua două teste nucleare - presă

Coreea de Nord ar fi încheiat pregătirile la două tuneluri de la instalaţia Punggye-ri, din provincia Hamgyong.

O sursă guvernamentală din Coreea de Sud a declarat că analiza imaginilor prin satelit arată o activitate intensă la un tunel din partea de sud a instalaţiei. Sâmbătă, zona a fost curăţată, iar personalul a plecat. Agenţiile de informaţii suspectează că aceasta înseamnă că un test nuclear este iminent. Pregătirile la un tunel din partea de vest a instalaţiei ar fi fost încheiate mai devreme.

Guvernul sud-coreean analizează posibilitatea efectuării a două teste nucleare separate, fie simultan, fie într-o succesiune rapidă. „Este posibil ca tunelul sudic să fie o diversiune, dar nu excludem posibilitatea ca regimul să efectueze teste nucleare simultan, în ambele tuneluri”, a declarat o sursă militară.

Sursa citată susţine că testele ar putea ajuta Coreea de Nord să producă focoase nucleare mai mici, care să poată fi ataşate unor rachete, dacă aceasta testează două dispozitive în acelaţi timp.

În 1998, Pakistanul a efectuat opt teste nucleare în două zile, care i-au permis să accelereze miniaturizarea armelor nucleare.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...