Coreea de Nord confirmă un test nuclear subteran „reuşit”

Coreea de Nord a confirmat că a efectuat marţi al treilea test nuclear "cu succes", o operaţiune confirmată şi de către Ministerul Apărării vecinului şi inamicului său, Coreea de Sud, relatează AFP.
Economica.net - mar, 12 feb. 2013, 07:01
Coreea de Nord confirmă un test nuclear subteran

„Al treilea test nuclear a fost efectuat cu succes”, a anunţat agenţia oficială KCNA, precizând că această operaţiune are ca scop să „apere securitatea naţională şi suveranitatea” ţării „împotriva ostilităţii continue a Statelor Unite”.

Rusia condamnă testul nuclear nord-coreean

Rusia condamnă testul nuclear efectuat de către Coreea de Nord, apreciind că este vorba despre o încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU, a declarat marţi o sursă diplomatică pentru agenţia Interfax, relatează AFP.

„Condamnăm aceste acţiuni ale Coreei de Nord şi considerăm, la fel ca în cazul lansării unei rachete balistice efectuate anterior, că este vorba despre o încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU”, a declarat această sursă.

Ban Ki-moon condamnă testul nuclear nord-coreean

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a condamnat testul nuclear nord-coreean, care este „profund destabilizator”, a anunţat marţi purtătorul său de cuvânt, relatează AFP.

„Este o încălcare clară şi gravă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate”, a declarat secretarul general al ONU, potrivit purtătorului de cuvânt Martin Nesirky.

CTBTO: Testul nuclear nord-coreean, „o ameninţare clară la adresa păcii şi securităţii”

Explozia detectată marţi în Coreea de Nord este identică precedentelor teste nucleare nord-coreene, a anunţat agenţia de control CTBTO cu sediul la Viena, adăugând că aceasta constituie „o ameninţare clară” la adresa securităţii internaţionale, relatează AFP.

Potrivit Organizaţiei Tratatului de Interzicere Completă a Testelor Nucleare (CTBTO), această explozie prezintă aceleaşi caracteristici şi o localizare aproape „congruentă” cu testele nucleare realizate în 2006 şi 2009 de către Coreea de Nord.

Shinzo Abe denunţă testul nuclear nord-coreean ca „extrem de regretabil”

Premierul japonez Shinzo Abe a condamnat marţi noul test nuclear al Coreei de Nord, calificându-l drept „extrem de regretabil”, relatează AFP.

Acest test „încalcă o serie de rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU. Este extrem de regretabil şi vom protesta ferm”, a declarat Shinzo Abe, imediat după ce Phenianul a confirmat un test „reuşit”.

Dispozitivul utilizat în testul nuclear nord-coreean este miniaturizat – Phenian

Bomba utilizată pentru efectuarea testului subteran în Coreea de Nord, marţi, este un dispozitiv „miniaturizat”, a anunţat agenţia oficială KCNA, relatează AFP.

„Acest test nuclear de nivel înalt a avut, spre deosebire de cele din trecut, o putere explozivă mai mare şi a utilizat un dispozitiv miniaturizat şi mai uşor”, potrivit agenţiei oficiale.

Informaţiile americane anunţă că evaluează „evenimentul seismic” din Coreea de Nord

Biroul directorului serviciilor naţionale americane de informaţii, din care fac parte 16 agenţii de informaţii din Statele Unite, a anunţat că evaluează „evenimentul seismic” din Coreea de Nord, o primă reacţie faţă de testul nuclear efectuat de către Phanian, relatează AFP.

„Comunitatea informaţiilor este la curent cu un eveniment seismic cu caracteristicile unei explozii în Coreea de Nord şi evaluăm informaţiile pertinente”, anunţă ODNI într-un comunicat.

La Washington, Casa Albă, Pentagonul şi CIA nu au reacţionat imediat.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul sprijinului public pentru investiţiile în procesare ar putea fi modificat în Plan Naţional Strategic (PNS) la ...
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei furtuni foarte puternice
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei ...
Furtuna de zăpadă, care a lovit în acest weekend sudul SUA, lăsând mii de persoane fără curent electric şi determinând ...
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
La câteva luni după ce Hidroelectrica, cel mai mare producător de enegie electrică din țară, și furnizorul cu cel ...