Coreea de Nord consideră „amăgitoare” diplomaţia americană

Coreea de Nord a apreciat "amăgitoare" diplomaţia americană, respingând ideea discuţiilor cu Washingtonul, a informat duminică agenţia oficială de presă nord-coreeană, KCNA, citată de AFP, relatează agenţia Agerpres.
AGERPRES - Dum, 02 mai 2021, 09:15
Coreea de Nord consideră

Aceste afirmaţii au intervenit după ce administraţia americană a declarat că preşedintele Joe Biden este favorabil unei abordări „deschise a diplomaţiei” cu Coreea de Nord privind denuclearizarea, scrie Agerpres.

Diplomaţia a constituit pentru Statele Unite o „pancartă amăgitoare” destinată „să acopere actelor lor ostile”, a indicat Ministerul nord-coreean de Externe într-un comunicat transmis de agenţia KCNA.

Documentul l-a mai avertizat pe preşedintele american, Joe Biden, că a făcut o „mare gafă” cu poziţia sa „depăşită” faţă de Phenian.

Într-o declaraţie separată, de asemenea preluată de KCNA, ministerul l-a acuzat pe preşedintele american că l-a insultat pe Kim Jong-Un, adăugând: „Am avertizat SUA suficient pentru a înţelege că vor fi lezate dacă ne provoacă”.

Miercuri, Joe Biden a afirmat în Congres că va folosi „diplomaţia, precum şi o descurajare severă” pentru a opri ambiţiile nucleare ale Phenianului.

Politica americană va vedea „o abordare calibrată, practică, deschisă a diplomaţiei” cu Coreea de Nord, a declarat vineri presei purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

„Obiectivul nostru rămâne denuclearizarea completă a peninsulei coreene”, a reamintit ea.

Pledând pentru o abordare „realistă” pe cale diplomatică, în strânsă consultare cu Coreea de Sud şi Japonia, ea a rămas evazivă cu privire la posibile iniţiative în studiu, distanţându-se în acelaşi timp de administraţiile precedente.

„Politica noastră nu se va concentra pe căutarea unui mare acord”, a subliniat ea, marcând net diferenţa cu abordarea lui Donald Trump.

„Dar nici nu se va baza pe răbdarea strategică”, a adăugat ea, referindu-se la o frază folosită în timpul preşedinţiei lui Barack Obama.

La 21 aprilie, preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, l-a îndemnat pe Joe Biden să relanseze negocierile cu Phenianul.

„Cel mai important pentru cele două guverne este să aibă o dorinţă de dialog şi de a se aşeza faţă în faţă cât mai curând posibil”, a indicat Moon Jae-in, care este aşteptat pe 21 mai la Casa Albă pentru a se întâlni preşedintele american.

Negocierile dintre Statele Unite şi Coreea de Nord sunt în punct mort oprit după eşecul celui de-al doilea summit dintre Donald Trump şi Kim Jong Un, în februarie 2019 la Hanoi, şi Phenianul şi-a reluat testele balistice.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...