Coreea de Nord consideră „amăgitoare” diplomaţia americană

Coreea de Nord a apreciat "amăgitoare" diplomaţia americană, respingând ideea discuţiilor cu Washingtonul, a informat duminică agenţia oficială de presă nord-coreeană, KCNA, citată de AFP, relatează agenţia Agerpres.
AGERPRES - Dum, 02 mai 2021, 09:15
Coreea de Nord consideră

Aceste afirmaţii au intervenit după ce administraţia americană a declarat că preşedintele Joe Biden este favorabil unei abordări „deschise a diplomaţiei” cu Coreea de Nord privind denuclearizarea, scrie Agerpres.

Diplomaţia a constituit pentru Statele Unite o „pancartă amăgitoare” destinată „să acopere actelor lor ostile”, a indicat Ministerul nord-coreean de Externe într-un comunicat transmis de agenţia KCNA.

Documentul l-a mai avertizat pe preşedintele american, Joe Biden, că a făcut o „mare gafă” cu poziţia sa „depăşită” faţă de Phenian.

Într-o declaraţie separată, de asemenea preluată de KCNA, ministerul l-a acuzat pe preşedintele american că l-a insultat pe Kim Jong-Un, adăugând: „Am avertizat SUA suficient pentru a înţelege că vor fi lezate dacă ne provoacă”.

Miercuri, Joe Biden a afirmat în Congres că va folosi „diplomaţia, precum şi o descurajare severă” pentru a opri ambiţiile nucleare ale Phenianului.

Politica americană va vedea „o abordare calibrată, practică, deschisă a diplomaţiei” cu Coreea de Nord, a declarat vineri presei purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

„Obiectivul nostru rămâne denuclearizarea completă a peninsulei coreene”, a reamintit ea.

Pledând pentru o abordare „realistă” pe cale diplomatică, în strânsă consultare cu Coreea de Sud şi Japonia, ea a rămas evazivă cu privire la posibile iniţiative în studiu, distanţându-se în acelaşi timp de administraţiile precedente.

„Politica noastră nu se va concentra pe căutarea unui mare acord”, a subliniat ea, marcând net diferenţa cu abordarea lui Donald Trump.

„Dar nici nu se va baza pe răbdarea strategică”, a adăugat ea, referindu-se la o frază folosită în timpul preşedinţiei lui Barack Obama.

La 21 aprilie, preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, l-a îndemnat pe Joe Biden să relanseze negocierile cu Phenianul.

„Cel mai important pentru cele două guverne este să aibă o dorinţă de dialog şi de a se aşeza faţă în faţă cât mai curând posibil”, a indicat Moon Jae-in, care este aşteptat pe 21 mai la Casa Albă pentru a se întâlni preşedintele american.

Negocierile dintre Statele Unite şi Coreea de Nord sunt în punct mort oprit după eşecul celui de-al doilea summit dintre Donald Trump şi Kim Jong Un, în februarie 2019 la Hanoi, şi Phenianul şi-a reluat testele balistice.

Te-ar mai putea interesa și
Portugalia se deschide începând de luni pentru turiștii veniți din majoritatea statelor UE
Portugalia se deschide începând de luni pentru turiștii veniți din majoritatea statelor UE
Portugalia va autoriza de luni călătoriile în scop turistic pentru persoanele din majoritatea ţărilor europene, a anunţat sâmbătă Ministerul lusitan de Interne, transmit AFP şi EFE, citate......
China a interzis expedițiile pe Everest de pe teritoriul său, pentru a opri apariția pandemiei COVID-19
China a interzis expedițiile pe Everest de pe teritoriul său, pentru a opri apariția pandemiei COVID-19
China a suspendat expediţiile pe Everest de pe teritoriul său pentru a evita orice risc de contaminare cu COVID-19 din ...
GCS: 729 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 729 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Toată țara rămâne în scenariul verde
Un număr de 729 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Lucian Bode: Vor fi controale acolo unde restricțiile sunt menținute
Lucian Bode: Vor fi controale acolo unde restricțiile sunt menținute
Măsurile adoptate vineri de Guvern au în vedere o relaxare prudentă, şi nu una totală, a declarat Ministrul Afacerilor ...